Δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το δεύτερο κείμενο θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της «Εφημερίδας των Συντακτών» που υπογράφει η Νόρα Ράλλη, με τίτλο «Δεύτερο κείμενο θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο».

Το άρθρο έχει ως εξής:

Συνεχίζουν οι εργασίες για το 21ο Συνέδριο το ΚΚΕ και το κόμμα, ενισχύοντας τον προσυνεδριακό διάλογο και τις κινηματικές του δράσεις, μετά τον απολογιστικό άξονα, στρέφεται στις διεθνείς εξελίξεις, το σύγχρονο πολιτικό και στρατιωτικό πλαίσιο, την κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα (ΔΚΚ) και τη δράση του ΚΚΕ μέσα σε αυτό, καθώς και τις δικές του εκτιμήσεις για την εγχώρια οικονομία και πολιτική πραγματικότητα.

Προφανώς, εκκινώντας από τη σημερινή κατάσταση και σε διεθνές επίπεδο, η προσοχή στρέφεται στην πανδημία και τις αφορμές που έδωσε σε κυβερνήσεις για δραστικές, αντιλαϊκές πολιτικές. Το κόμμα το πάει και ένα βήμα παραπέρα: «Η φανερή αδυναμία των συστημάτων Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας στα ιμπεριαλιστικά κέντρα φωτίζει τη σήψη και τις οξύτατες αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος, παρά την επέκτασή του με τη νίκη της αντεπανάστασης στα τέλη του 20ού αιώνα», σημειώνει. Ταυτόχρονα εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς «το 2020 εκδηλώθηκε η νέα διεθνής οικονομική κρίση, που παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο βάθος από την προηγούμενη του 2008-2009». Για το ΚΚΕ, η πανδημία ενίσχυσε μεν την κρίση αυτή, ωστόσο δεν αποτελεί την αιτία της. Απλά «λειτούργησε σαν καταλύτης, σαν ένα πρόσθετο χειρόφρενο στην κίνηση της διεθνούς οικονομίας που είχε ήδη επιβραδυνθεί».

Όλα τα παραπάνω οξύνουν «τη διαπάλη για τον έλεγχο των αγορών, ενεργειακών πηγών και θαλάσσιων δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενδυναμώνοντας τις εστίες κινδύνου ενός ευρύτερου ιμπεριαλιστικού πολέμου».

Επίσης, ενδιαφέρον έχει το ότι ενώ το ΚΚΕ δέχεται πως «η απόφαση της Ε.Ε. να προχωρήσει, για πρώτη φορά, σε κοινό δανεισμό για να δώσει επιδοτήσεις σε κράτη-μέλη αποτελεί βήμα προς την κατεύθυνση εμβάθυνσης της ενοποίησης της Ε.Ε.», την ίδια στιγμή σημειώνει πως ουσιαστικά «πρόκειται για πορεία σε αντιδραστική κατεύθυνση», καθώς «κάθε βήμα που ενισχύει τη συνοχή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας της Ε.Ε., ενισχύει τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, τη δικτατορία του κεφαλαίου»! Και μάλιστα τονίζει ότι «καμιά πρόταση αστικής διαχείρισης, κεϊνσιανή ή νεοφιλελεύθερη, δεν μπορεί να ματαιώσει, να ακυρώσει τις νομοτέλειες της καπιταλιστικής παραγωγής, την αναρχία και την ανισομετρία της».

Ειδικά για τη χώρα μας, είναι καταφανώς ενάντια στην επιδίωξη «της αστικής τάξης για γεωπολιτική αναβάθμιση συμμετέχοντας ενεργά στους στρατιωτικούς-πολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε.», που φαίνεται και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλώνοντας πως «το κόμμα μας υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών δυνάμεων, ως αναπόσπαστο στοιχείο της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου».

Τέλος, αναφέρεται στα άλλα πολιτικά κόμματα ξεχωριστά: τη Ν.Δ. ως τον πιο γνήσιο και αυθεντικό εκφραστή των στόχων του κεφαλαίου, τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα με σοσιαλδημοκρατική μετάλλαξη, που από τη μια τον οδηγεί «στην απορρόφηση δυνάμεων αποσπασμένων από το ΠΑΣΟΚ» και από την άλλη τον φέρνει σε αντιπαράθεση με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Καταλήγει δε, σε ένα «πλατύ κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από το τι ψήφιζε ο καθένας και η καθεμιά μέχρι σήμερα».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...