Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ: Σεμινάριο με θέμα «Ολιστική Προσέγγιση στην Άμυνα» με την εποπτεία του ΝΑΤΟ

Από την Τετάρτη 8 έως την Πέμπτη 9 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με τίτλο «Ολιστική Προσέγγιση στην Άμυνα» που διοργάνωσε η νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ “υπό την αιγίδα” του Στρατηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων του NATO (NATO Special Operations Headquarters – NSHQ).

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), ενώ η συμμετοχή σε αυτό “λέει” πολλά. Συγκεκριμένα, εκτός από προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων από όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, πήρε μέρος και προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σκοπός του σεμιναρίου ήταν: “η κατανόηση της αντίληψης του ΝΑΤΟ για την ολιστική προσέγγιση στην Άμυνα και τις ιδιαιτερότητες των υβριδικών απειλών, ο κρίσιμος ρόλος των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων σε όλες τις φάσεις της Ολιστικής Άμυνας, η ανάπτυξη της μεθοδολογίας αντιμετώπισής τους με την συνέργεια των διυπηρεσιακών φορέων, … η καλλιέργεια κοινής αντίληψης στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών ασφαλείας“.

Έχουμε δηλαδή μεταφορά της ΝΑΤΟϊκης αντίληψης για την “ολιστική άμυνα” απέναντι σε σύγχρονες “απειλές ασφαλείας”, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν κάθε είδος “απειλής” απέναντι στο αστικό κράτος, όπως π.χ. ο “εχθρός λαός”. Στην “άμυνα” αυτή μάλιστα εμπλέκονται μονάδες “Ειδικών επιχειρήσεων” τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και μηχανισμοί από τρία ακόμη υπουργεία. Υπενθυμίζεται ότι η νεότευκτη “Διοίκηση Ειδικού Πολέμου” (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συγκεντρώνει υπό τον έλεγχο της, τις ειδικές δυνάμεις Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας. 
Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, πραγματοποίησαν ομιλίες ο Διοικητής της ΔΕΠ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Δρ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου.

Δείτε ακόμα...