ΔΗΠΑΚ Γιατρών: Η κυβέρνηση να στελεχώσει τις ΜΕΘ και να επιτάξει τις ιδιωτικές αντί να πετάει την «μπάλα στην εξέδρα»

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ( ΜΕΘ)
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ( ΜΕΘ), Νοσοκομείο “Σωτηρία” / Πηγή: Eurokinissi

«Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από ψέματα», τονίζει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, προσθέτοντας πως «οι δηλώσεις Κοντοζαμάνη αποτελούν άλλη μια προσπάθεια του υπουργείου να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα και να μην αναλάβει τις ευθύνες του για την άθλια κατάσταση των νοσοκομείων».

Υπενθυμίζουμε πως στη χθεσινή ενημέρωση της κυβέρνησης για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, στοχοποίησε τους γιατρούς, ρίχνοντάς τους την ευθύνη για τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που πεθαίνουν από κορονοϊό εκτός ΜΕΘ. «Κανείς συμπολίτης μας, που χρειάστηκε διασωλήνωση, δεν έμεινε εκτός μονάδων», ανέφερε, υποστηρίζοντας πως οι θεράποντες γιατροί «αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι»!!!

«Μας κοροϊδεύουν; Νομίζουν ότι πρωτοτυπούν λέγοντας πάλι οφθαλμοφανή ψέματα; Όταν η πληρότητα των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έφτασε το 99%, δεν αποτέλεσε η πληρότητα κριτήριο εισαγωγής; Ακόμα και αν ο θεράπων ιατρός έκρινε ότι ένας ασθενής χρειαζόταν κλίνη ΜΕΘ , πού θα την έβρισκε εφόσον ήταν όλες γεμάτες;», σχολιάζει η ΔΗΠΑΚ.

Όπως αναφέρει, «Όλοι οι γιατροί των νοσοκομείων της χώρας γνωρίζουμε ότι οι ενδείξεις εισαγωγής σε ΜΕΘ βασίζoνται σε αυστηρά επιστημονικά δεδομένα. Όπως επίσης γνωρίζουμε ότι ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας επιβάλλει να μη στερείται σε κανέναν άνθρωπο η δυνατότητα να σωθεί επειδή π.χ. είναι ηλικιωμένος ή έχει υποκείμενα νοσήματα που επιβαρύνουν την πρόγνωση και μειώνουν την  πιθανότητα επιβίωσης.

Ενόψει του τρίτου κύματος της πανδημίας, η ΔΗΠΑΚ καλεί την κυβέρνηση «να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν. Να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού,  στον εξοπλισμό των νοσοκομείων με όλα τα απαραίτητα εργαλεία (π.χ. συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου) που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την επιβίωση. Να επιταχθεί το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και να ενταχθούν στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί σχέδιο για την ανάπτυξη των 3.500 κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη η χώρα».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...