Διπλασιάστηκαν οι γερμανικές εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού

Γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter

Την ώρα που το Βερολίνο μιλά επισήμως για μια αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και «εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο», χαρακτηριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι οι γερμανικές εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού σχεδόν διπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, και σ’ αυτό συνέβαλε και η υποστήριξη προς το Κίεβο. Συνολικά οι άδειες εξαγωγής που εκδόθηκαν ανήλθαν σε 4,14 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν μόλις 2,3 δισ. ευρώ.

Τα πολεμικά όπλα αντιπροσώπευαν εξαγωγές 2,54 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Για την Ουκρανία εγκρίθηκαν εξαγωγές όπλων ύψους σχεδόν 562 εκατ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος αγοραστής γερμανικών όπλων, σύμφωνα με το υπουργείο, ήταν η Ολλανδία, με 1,78 δισ. ευρώ.

Χτες ο Σολτς ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψει στο Παρίσι για δείπνο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης την Παρασκευή. Στην πρώτη τους συνάντηση μετά τις Συνόδους Κορυφής του G7 στη Γερμανία και του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν για «τρέχοντα διεθνή, διμερή και ευρωπαϊκά πολιτικά ζητήματα», ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, καθώς παράλληλα με τη ροή εξοπλισμών από ΝΑΤΟ – ΕΕ προς το Κίεβο συνεχίζεται η αναδιάταξη και ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, μαχητικά αεροσκάφη της Τσεχίας θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας από τον Σεπτέμβρη, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Π. Φιάλα.

Η Σλοβακία ζήτησε από τους «συμμάχους» στο ΝΑΤΟ να περιπολούν στον εναέριο χώρο της, καθώς αποφάσισε να καθηλώσει τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά MiG-29 που διαθέτει και τα οποία ενδέχεται να παραδοθούν στην Ουκρανία.

«Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα εκεί, η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα το εγκρίνει», δήλωσε ο Φιάλα σε τηλεοπτική συζήτηση με τον Σλοβάκο ομόλογό του Εντ. Χέγκερ.

Η Σλοβακία έχει παραγγείλει μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ από το 2018. Τα πρώτα αεροσκάφη αναμενόταν να παραδοθούν μέσα στο 2022, τώρα όμως οι παραδόσεις αναμένεται ότι θα γίνουν το 2024.

Δείτε ακόμα...