Δυναμώνει το παζάρι ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα δυναμώνει το παζάρι ανάμεσα στην Τουρκία και ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, στο φόντο και της προχτεσινής απόφασης της Αγκυρας να αναβάλει συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με εκπροσώπους της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ζητήματα που συνδέονται με την άρση των «ενδοιασμών» της για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Παρά τη δυσαρέσκεια και τις επικρίσεις που μια σειρά από δυτικά επιτελεία διατύπωσαν μετά τις πρόσθετες δυσκολίες για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, και οι δύο χώρες ξεκαθάρισαν ότι δεν θα παραιτηθούν από τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Χτες το απόγευμα, το υπουργείο Αμυνας της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι – για πρώτη φορά από το 2019 – θα επιτρέψει εξαγωγές προϊόντων στην Τουρκία που αφορούν την παραγωγή στρατιωτικού υλικού. Οπως εξήγησε ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου, Ρίικα Πιτκάνενμ, η συγκεκριμένη άδεια θα αφορά εξαγωγές προϊόντων χάλυβα.

Είχαν προηγηθεί, την Τρίτη, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος – ενώ η χώρα του έχει γίνει αποδέκτης οργισμένων κατηγοριών από την κυβέρνηση Ερντογάν – είπε ότι «δεν υπάρχει άλλο θέμα εθνικής ασφάλειας πιο σημαντικό από το γεγονός ότι εμείς, μαζί με τη Φινλανδία, θα γίνουμε γρήγορα μέλη του ΝΑΤΟ» και ότι «θέλω να επαναλάβω έναν διάλογο εργασίας με την Τουρκία», μιλώντας για «προβοκάτορες» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη σουηδική υποψηφιότητα και ζητώντας «ηρεμία» σε μια «σοβαρή» κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικό είναι το ότι συνεχίζεται η συζήτηση για το ενδεχόμενο – εν καιρώ και ανάλογα με τις εξελίξεις – να προχωρήσει χωριστά η ενταξιακή πορεία κάθε χώρας, κάτι που χτες έσπευσε να επιβεβαιώσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Προσπαθώντας να προσπεράσει το θέμα, ο Νεντ Πράις μίλησε για «υποθετικό» και όχι «ζωντανό ερώτημα αυτή τη στιγμή» και περιορίστηκε να σημειώσει ότι «αυτό που θέλουμε να δούμε να συμβαίνει» είναι η ταυτόχρονη ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, η Τουρκία σπεύδει να διαμηνύσει τη διάθεσή της να διατηρήσει ρυθμιστικό ρόλο σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα, παζαρεύοντας και έτσι τους όρους συνεργασίας με τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, τον Φλεβάρη θα οργανωθεί στην Κωνσταντινούπολη ειδική εκδήλωση για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, Νικολάους Μέγερ – Λάντρουτ. Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης μίλησε για «μια αρκετά σημαντική εκδήλωση», στην οποία αναμένεται να συζητηθούν «οι γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου», ενώ χαρακτήρισε την ημερομηνία κήρυξης του πολέμου (24 Φλεβάρη 2022) «μια σημαντική καθοριστική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία» και συσχέτισε τη σημασία του συγκεκριμένου πολέμου για την κατάσταση της ευρωπαϊκής ασφάλειας με τη «στιγμή της ριζικής αλλαγής» που προκάλεσαν για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...