«Δυνητική Δικαιοδοσία» και αμφισβητούμενα τα ύδατα μας;

Του Σοφικίτη Μιχάλη, Ταξίαρχου (ΠΖ) ε.α.

Ο κ. Μ. Πομπέο απάντησε σε επιστολή του Έλληνα ομολόγου του, κ. Δένδια και σημειώνει ότι «οι μονομερείς ενέργειες (της Τουρκίας) το μόνο που πετυχαίνουν είναι την αύξηση της έντασης στην περιοχή. Οι απειλές, οι προσπάθειες εκφοβισμού, καθώς και οι στρατιωτικές δραστηριότητες δεν θα επιλύσουν την ένταση στην Αν. Μεσόγειο». Στην ίδια επιστολή υπογραμμίζει ότι «οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν τις συνεχόμενες τουρκικές έρευνες», ωστόσο κάνει λόγο για περιοχές, στις οποίες η Ελλάδα έχει «δυνητική δικαιοδοσία». Στην κατεύθυνση αυτή είναι και οι παλαιότερες δηλώσεις της κ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία υποστηρίζει ότι «η ελληνική κυριαρχία στην υφαλοκρηπίδα μας είναι τα 6 μίλια και η δυνητική κυριαρχία είναι τα 12 μίλια. Αυτό είναι ένα μονομερές δικαίωμα, το οποίο η χώρα μας θα το ασκήσει όταν το αποφασίσει».

Από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας απορρέει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι δικαίωμα που ισχύει για κάθε χώρα. Η κυβέρνηση μαζί με τα προσκείμενα σε αυτήν μέσα πανηγυρίζουν για τη δήθεν στήριξη των Η.Π.Α. στις θέσεις της. Αντί, όμως, να θριαμβολογούν που ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ονομάζει την χώρα μας «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή, οφείλει η κυβέρνηση να απαντήσει: «Είναι θέση της ότι οι θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτελούν δυνητική δικαιοδοσία»;

Πριν μερικές ημέρες στη βουλή ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η χώρα μας θα έχει «ασφάλεια» από την βαθύτερη εμπλοκή της στα σχέδια των Η.Π.Α. και προανάγγειλε ότι «εκκινούμε σχεδόν άμεσα νέο διάλογο για τη διεύρυνση της αμυντικής συμφωνίας ή την υπογραφή μιας νέας εξαρχής συμφωνίας με τις Η.Π.Α.». Από δημοσιεύματα η νέα αυτή συμφωνία θα κινείται σε δύο κατευθύνσεις, πρώτα θα γίνει η επέκταση της χρονικής διάρκειάς της, όπως είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μετά θα ακολουθήσει η διεύρυνση του «αποτυπώματος» των ΗΠΑ. στη χώρα μας π.χ. το Νεώριο της Σύρου (επισκευαστήριο των πλοίων του 6ου στόλου), η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα (ορμητήρια προς τα Βαλκάνια, κόμβοι ενέργειας και διαμετακόμισης).

Φαίνεται ότι η νέα αυτή συμφωνία, οι αμερικανικές εκλογές (ψήφοι ομογενών) και η προσπάθεια κατευνασμού μας για την παράνομη τελευταία NAVTEX της Τουρκίας για τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνετέλεσαν για την άμεση απάντηση, εντός διημέρου από την επιστολή του Έλληνα ΥΠΕΞ. Η βαρύτητα που δίνει το επιτελείο του Τράμπ, στοχεύοντας στην ψήφο των ομογενών, φαίνεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε για τα όσα έχουν επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις επί της προεδρίας του.

Η πείρα των τελευταίων ετών αποδεικνύει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η εμπλοκή μας στα σχέδιά τους, τόσο πιο βαθιά μπαίνει ο λαός μας στο «βόθρο» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Παράλληλα στο ίδιο ακριβώς διάστημα η τουρκική επιθετικότητα όχι μόνο μειώνεται, αλλά απογειώνεται, έστω και αν έχουν μετατρέψει τη χώρα μας οι αστικές κυβερνήσεις σε «ορμητήριο» ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Η εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ, κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων στην Ελλάδα και να σταματήσουν τώρα όλες οι διευκολύνσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση.

Σοφικίτης Μιχάλης
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.

Δείτε ακόμα...