Δύο self tests από Δευτέρα για όλους τους εργαζόμενους

selftest - κορονοϊός
Self test / Πηγή: Eurokinissi

Δύο self tests (ένα για την εβδομάδα από 24 Μαΐου και ένα για την επόμενη, από 31 Μαΐου) θα διατίθενται μέσω των φαρμακείων από τις 24 έως και τις 29 Μαΐου, σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση, σύμφωνα με γραπτή ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.      

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατ’ αυτόν τον τρόπο διευρύνεται η διάθεση των self tests σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας, με την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στις πλατφόρμες της Εργάνης -για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και της απογραφής- για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο

Κατά τη σημερινή κυβερνητική ενημέρωση η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο σε Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Αχαΐα, Μαγνησία, και αφορά σε άτομα ηλικίας 20 έως 40 ετών. Σύμφωνα με την ίδια, το ιικό φορτίο της χώρας εμφανίζει πτωτική πορεία, με ύφεση που υπολογίζεται σε 5%, ενώ η θετικότητα σε κάποιες περιοχές της επικράτειας είναι υψηλή, όπως σε περιοχές της Αττικής, την Πτολεμαΐδα, την Ξάνθη και την Κόρινθο. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο ρυθμός μείωσης φαίνεται να ανακόπτεται ειδικά στην Αττική και γενικότερα η αυξημένη κινητικότητα το Πάσχα, μαζί με τις δραστηριότητες που άνοιξαν, «δεν έχουν επιφέρει τη μείωση των κρουσμάτων όπως θα θέλαμε».

Ανέφερε ακόμα ότι για κάθε 10 ασθενείς που αποδιασωληνώνονται, επτά διασωληνώνονται. Στο λεκανοπέδιο υπάρχουν 9.500 ενεργά κρούσματα και περίπου 2.000 στη Θεσσαλονίκη, με τον Γκ. Μαγιορκίνη να συμπληρώνει ότι «η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης» και πως ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%, γεγονός που αναδεικνύει ότι δεν έχει περάσει η πίεση στο σύστημα υγείας. 

Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι παραμένει ο περιορισμός του 80% στα προγραμματισμένα χειρουργεία, αλλά κάποια έχουν ξεκινήσει με βάση τις λίστες αναμονής που υπήρχαν, καθώς το σύστημα υγείας παραμένει «μίας νόσου». Παράλληλα, είπε πως τις επόμενες ημέρες θα δοθούν απλές κλίνες αλλά και ΜΕΘ για non covid περιστατικά στα νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός» και «Παμακάριστος».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...