«Δυσαρέσκεια» ΗΠΑ για τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων στην Κύπρο

Πάλμερ Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / απο παλιότερη επίσκεψη του Πάλμερ, Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ, στην Ελλάδα / Πηγή: Eurokinissi

Τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τον ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια έσπευσε να εκφράσει χτες ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.

Με αφορμή ερώτηση εκπροσώπου του Αμερικανο-ελληνικού Ινστιτούτου (AHI – εκφράζει τμήμα του ελληνοαμερικανικού λόμπι) σχετικά με την πρόοδο στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο – που η Ουάσιγκτον έχει δρομολογήσει εδώ και καιρό – ο Πάλμερ σημείωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παροτρύνουν να σταματήσουν οι τακτικές επισκέψεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτό ώστε να «στερηθεί» η Ρωσία τυχόν πλεονεκτήματα που διευκολύνουν τις κινήσεις της στην ευρύτερη περιοχή. Έσπευσε ακόμα να συμπληρώσει πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα πλοία συμβάλλουν σε αποσταθεροποιητικές πράξεις στη Συρία». Ο Πάλμερ νωρίτερα είχε χαιρετίσει τη «σημαντική πρόοδο» της Κυπριακής Δημοκρατίας «στην ενίσχυση των προσπαθειών και στην καταπολέμηση των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μετά την αμερικανική «ExxonMobil», «Eni» και «Total» – σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» – πριν από λίγες μέρες ενημέρωσαν την κυπριακή κυβέρνηση ότι οι προγραμματισμένες για το 2020 γεωτρήσεις σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ αναβάλλονται. Οι εταιρείες επικαλέστηκαν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η γαλλοϊταλική κοινοπραξία έχει μετακινήσει τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις για το 2021.

Να σημειωθεί ότι με αφορμή τις αναβολές διαφόρων γεωτρήσεων στην περιοχή ήδη κυκλοφορούν μια σειρά από σενάρια για σχέδια που θα επανεξεταστούν. Πρόσφατα, μάλιστα, το πρωτοκλασάτο στέλεχος της «Eni» Μ. Πιρέντα μιλούσε για τις «σημαντικές ενεργειακές εξελίξεις» στην περιοχή μας. Εξελίξεις που αποτελούν «μέρος ενός πολύ δύσκολου οικονομικού και διεθνούς πλαισίου, που επιδεινώθηκε περαιτέρω από την κρίση που προκλήθηκε από τον COVID-19». Παραθέτοντας μεταξύ άλλων τις «διαφορές» Κύπρου – Τουρκίας ως στοιχεία που «εξακολουθούν να εμποδίζουν την κερδοφόρα περιφερειακή συνεργασία».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...