“Δυσκολίες” για την οικονομική ανάκαμψη

Τρένο
Πηγή: Eurokinissi

Πλήγματα στους ρυθμούς ανάκαμψης του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία καθώς και πρόσθετους «δημοσιονομικούς κινδύνους» στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό αναμένει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σε μελέτη που δημοσιοποίησε χτες αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

«Φαίνεται ότι απομακρυνόμαστε, πιθανώς σημαντικά, από τον στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020, γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα δημοσιονομικά αποτελέσματα», αναφέρεται σχετικά, ενώ με βάση τα σενάρια που επεξεργάστηκε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο το «ταβάνι» της ανάκαμψης για το 2020 τοποθετείται στο 2,54%. Με βάση μάλιστα το δυσμενέστερο σενάριο, η ανάκαμψη θα περιοριστεί στο 2,21% ή και κάτω από το 2%, ανάλογα με τις γενικότερες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και την Ευρωζώνη.

Επίσης εκτιμάται ότι «η κρίση μπορεί να πλήξει επιπλέον ενδογενώς την ελληνική οικονομία βάσει τουλάχιστον δύο διαύλων». Αυτοί αφορούν την επιδείνωση του ισοζυγίου, κυρίως λόγω πτώσης των τουριστικών εισπράξεων και των εισπράξεων από θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές, καθώς και την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας.

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Σε αυτό το φόντο, ανάλογα και με τις εξελίξεις, δρομολογούνται παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, «θα πρέπει να αναζητηθούν “μαξιλάρια” για τον προϋπολογισμό για τυχόν έκτακτες δαπάνες (π.χ. στον τομέα της Υγείας)», μέτρα για την «έγκαιρη συνεννόηση με τους θεσμούς» και συμφωνία «ελεγχόμενης απόκλισης» από τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Την ίδια ώρα, σε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Χρ. Σταϊκούρα αξιολογήθηκαν οι αρχικές επιπτώσεις του προβλήματος στην ελληνική οικονομία και «συζητήθηκαν εναλλακτικές μελλοντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του, στο πλαίσιο συντονισμού ενεργειών και με τους Ευρωπαίους εταίρους», σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιπτώσεις του κορονοϊού στις οικονομίες της ΕΕ και τα εργαλεία για την αντιμετώπισή τους θα συζητηθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 16 Μάρτη. Σε αυτό το επίπεδο, δρομολογείται και νέα δέσμη παρεμβάσεων στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τα νέα μέτρα στήριξης επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης, αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για νέα πακέτα φτηνής χρηματοδότησης που ετοιμάζονται.

Αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του ο ΟΟΣΑ

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Ανάπτυξη και Οικονομία (ΟΟΣΑ) αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, σε 2,4% από 2,9%.

Ειδικά για την Κίνα εκτιμάται ότι η ανάπτυξή της θα μειωθεί κατά 0,8, στο 4,9%, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις. Για την Ευρωζώνη εκτιμάται μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,3%, στο 0,8%, ενώ για την Ιταλία εκτιμάται ότι θα είναι μηδενική η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης.

Χτες έγινε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της «Ομάδας των 7» (G7) για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ιού, ενώ αντίστοιχη συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται να γίνει σήμερα και σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, για να «συντονίσουν (σ.σ. τα μέλη της Ευρωζώνης) την απάντησή τους». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι «θα υπάρξει συγκεκριμένη δράση» και πρόσθεσε ότι θα συνομιλήσει και με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, με στόχο «να δράσουμε ώστε αυτές οι επιπτώσεις, οι οποίες γνωρίζουμε ότι θα είναι σημαντικές στην ανάπτυξη, να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένες».

Δείτε ακόμα...