Δυτική Αττική: Υπουργοί «επιθεώρηση» κάποια έργα αντιπυρικής προστασίας που «θα μας βοηθήσουν να λειάνουμε, να μικρύνουμε τις επιπτώσεις»

Άλλη μια επιθεώρηση επικοινωνιακού τύπου πραγματοποίησε  ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τη συνεπικουρία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη. Αυτή τη φορά «επέβλεψαν» έργα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας στην Δυτική Αττική που υλοποιούνται στην περιοχή Οινόη – Μονή Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνα.

Η …επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε την ώρα που, πριν ακόμα ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, σημειώνονται οι πρώτες σημαντικές δασικές πυρκαγιές που κάνουν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, δασικές, χορτολιβαδικές αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Την ώρα που τα δάση είναι απροστάτευτα γιατί παραμένουν τα ανύπαρκτα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, απόρροια της συνεχιζόμενης πολιτικής της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής.

Οι υπουργοί «επιθεώρησαν» τα έργα του προγράμματος προστασίας δασών AntiNero, που με έργα τα οποία αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό», η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δασικές πυρκαγιές και τις συνέπειές τους.

Την ίδια ώρα η έλλειψη 2.000 δασολόγων είναι παρούσα, όπως και το ότι δεν υπάρχει κανένας δασεργάτης στα δασαρχεία της Ελλάδας, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 10.000.

Μάλιστα, σε σχετικές δηλώσεις του ο Β. Κικίλιας προσπαθώντας να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για τις αποτυχίες που έρχονται ανέφερε πως τα κυβερνητικά μέτρα «θα μας βοηθήσουν να προσπαθήσουμε να λειάνουμε, να μικρύνουμε τις επιπτώσεις». Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων «όλο αυτό μαζί με το AntiNero ΙΙΙ που είναι μια τεράστια δουλειά, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα βλέπαμε στο μέλλον, είναι κάτι το οποίο το βλέπουμε σήμερα μπροστά μας. Είναι αντιπυρικές ζώνες, τις οποίες τις έχουμε ανάγκη, τις χρειαζόμαστε έτσι ώστε να επεμβαίνουμε, όχι μόνο με τα εναέρια μας, κυρίως με τα επίγεια μέσα, γιατί έτσι σβήνονται οι πυρκαγιές. Θα φτάσουν αυτά και θα είναι αρκετά; Δηλαδή δε θα έχουμε πυρκαγιές φέτος το καλοκαίρι; Βεβαίως θα έχουμε πυρκαγιές φέτος το καλοκαίρι και ακραία καιρικά φαινόμενα και πλημμύρες κ.ά., τα γεννά ο πλανήτης. Θα μας βοηθήσουν να προσπαθήσουμε να λειάνουμε, να μικρύνουμε τις επιπτώσεις, οι οποίες είναι πρώτα από όλα στην αξία της ανθρώπινης ζωής και στην προστασία της, στην περιουσία των ανθρώπων, στην οικολογία, αλλά και στην οικονομία, γιατί με τις τεράστιες καταστροφές στον πλανήτη η πίεση που δέχονται οι χώρες είναι τεράστια».

Δείτε ακόμα...