Δυτική Όχθη: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ που στηρίζει το Ισραήλ είναι «βαθιά ανήσυχη» για τους νέους εποικισμούς

Ισραήλ - Παλαιστίνη - Δυτική Όχθη - Εποικισμοί
Φώτο Αρχείου / Ισραηλινοί οικισμοί στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης – Δυτική Όχθη

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «βαθιά ανήσυχη» για την απόφαση του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ ( που είναι σύμμαχοι) να εγκρίνει την ανέγερση περίπου 5.700 επιπλέον οικιστικών μονάδων για εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσε χθες Δευτέρα εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Μάθιου Μίλερ τόνισε κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν έχουν καταστήσει σαφές, κατ’ ιδίαν και δημόσια, σε ομολόγους τους πως η Ουάσιγκτον εναντιώνεται στην απόφαση.

Δυνάμει του διεθνούς δικαίου, όλοι οι οικισμοί σε εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 είναι παράνομοι.

«Πιστεύουμε ότι οι οικισμοί αποτελούν εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Μίλερ.

Τα σχέδια για την ανέγερση νέων κατοικιών σε διάφορους τομείς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης εγκρίθηκαν από το Ανώτατο Συμβούλιο Σχεδιασμού του Ισραήλ. Έχουν δοθεί οριστικές άδειες σε 818 και οι υπόλοιπες αιτήσεις βρίσκονται σε διάφορες φάσεις της διαδικασίας, πάντως δεν αναμένεται να συναντήσουν εμπόδια, με δεδομένο το πράσινο φως της κυβέρνησης δεξιάς-άκρας δεξιάς-υπερσυντηρητικών εβραίων υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που χαρακτηρίζεται η πιο δεξιά στην ιστορία της χώρας.

Οργανώσεις εβραίων εποίκων επαίνεσαν την απόφαση.

Η κλιμάκωση της βίας συνεχίστηκε στη Δυτική Όχθη τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως με εφόδους εποίκων εναντίον παλαιστινιακών κοινοτήτων, με δεκάδες νεκρούς, προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...