Δυτική Όχθη: Νεκροί τρεις Παλαιστίνιοι από τον ισραηλινό στρατό

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια εφόδων του κατοχικού στρατού του Ισραήλ στην Δυτική Όχθη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σε αυτή την παλαιστινιακή περιοχή, η οποία βιώνει έξαρση της φονικής βίας εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως διεξήγαγε επιδρομή χθες το πρωί στον καταυλισμό προσφύγων Καλαντίγια, ανάμεσα στα Ραμάλα και στην Ιερουσαλήμ, προσθέτοντας πως ένας άνθρωπος χτυπήθηκε από πυρά ανδρών του.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, επρόκειτο για τον Σαμίρ Αούνι Χάρμπι Ασλάν, 41 ετών, ο οποίος «σκοτώθηκε από σφαίρα που έριξε ο ισραηλινός στρατός κατοχής» και «διαπέρασε τον θώρακα» του άνδρα.

Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι, ο Χαμπίμπ Αμπντελραχμάν Καμίλ, 25 ετών, και ο Αμπντελχάντι Ναζάλ, 18 ετών, σκοτώθηκαν από ισραηλινές σφαίρες στην κοινότητα Καμπατίγια, κοντά στην Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το υπουργείο διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι ο Χαμπίμπ Αμπντελραχμάν Καμίλ σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε «από αληθινές σφαίρες στο κεφάλι» στην Καμπατίγια. Σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA, ισραηλινοί στρατιώτες περικύκλωσαν το σπίτι παλαιστίνιου αγωνιστή στο χωριό αυτό και ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών.

Οι τρεις χθεσινοί θάνατοι αύξησαν στους εννέα τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την αρχή της χρονιάς από τον ισραηλινό στρατό ή ισραηλινούς πολίτες στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.

Κόσμος που πενθούσε συγκεντρώθηκε στον καταυλισμό Καλαντίγια για την κηδεία του Ασλάν, του τρίτου νεκρού Παλαιστίνιου σε 24 ώρες.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φυλακισμένων Παλαιστινίων, 18 άνθρωποι συνελήφθησαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Δυτική Όχθη.

Εξάλλου, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι δυο παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής εφόδου στη Νάμπλους. Εισήχθησαν στο νοσοκομείο Ραφίντια, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Το 2022 ήταν η πιο πολύνεκρη χρονιά στη Δυτική Όχθη μετά το τέλος της δεύτερης Ιντιφάντας («εξέγερσης»), του παλαιστινιακού ξεσηκωμού από το 2000 ως το 2005, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Βάσει της καταμέτρησης του Γαλλικού Πρακτορείου, τουλάχιστον 201 Παλαιστίνιοι, οι 150 στη Δυτική Όχθη, σκοτώθηκαν το 2022.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, WAFA

Δείτε ακόμα...