Δυτική Όχθη: Οργιο κατοχικής βίας και ωμές δολοφονίες παιδιών

(φωτό αρχείου)

Σε νέο ρεσιτάλ κατοχικής αγριότητας προχώρησαν ο ισραηλινός στρατός και Εβραίοι έποικοι στη Δυτική Οχθη όλη τη βδομάδα που πέρασε, ιδιαίτερα μάλιστα κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας στη Γάζα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συλλήψεις Παλαιστίνιων μετά από επιδρομές του κατοχικού στρατού σε πόλεις της Δυτικής Οχθης ήταν περισσότερες από τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που απελευθέρωσε το Ισραήλ τις ίδιες μέρες, στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων με τη Χαμάς.

Την Παρασκευή το «Reuters» μετέδιδε ότι κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας το Ισραήλ απελευθέρωσε 240 Παλαιστίνιες γυναίκες και εφήβους που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές, ενώ την τελευταία βδομάδα ο ισραηλινός στρατός έκανε τουλάχιστον 260 νέες συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη…

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως «ανησυχεί σοβαρά» για τη «δραματική αύξηση» των συλλήψεων Παλαιστινίων και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για βασανιστήρια.

Χαρακτηριστικές είναι και οι μαρτυρίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες συλλαμβάνονται πολλοί «τρομοκράτες» και στις οποίες κρατούνται στις φυλακές: Ο 12χρονος Καρίμ συνελήφθη ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης, όταν στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι του χαράματα. «Σοκαριστήκαμε πολύ. Η μητέρα μου άρχισε να κλαίει και να ουρλιάζει (…) Ξυπνήσαμε τον Καρίμ, που από τον φόβο του άρχισε αμέσως να κάνει εμετό…», κατήγγειλε ο αδελφός του, Οθμάν. «Ακόμα κοιμάται δίπλα στα παιχνίδια του. Είμαστε ακόμα σε μεγάλο σοκ (…) Είναι μικρό παιδί, για τι μπορεί να κατηγορηθεί;», πρόσθεσε.

Συγκλονιστικά ήταν τα πλάνα από τις εν ψυχρώ δολοφονίες του 15χρονου Basil Suleiman Abu Al-Wafu και του 8χρονου Adam Samer Al-Ghoul στη διάρκεια νέας ισραηλινής επιδρομής στην Τζενίν: Το κορμί του 15χρονου «γαζώθηκε» από αμέτρητες σφαίρες… Ο δε 8χρονος πυροβολήθηκε στο κεφάλι ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από τους πυροβολισμούς.

Και καθώς η προπαγανδιστική μηχανή του Ισραήλ και των συμμάχων του επιμένει να εμφανίζει την κλιμακούμενη αγριότητα του ισραηλινού στρατού ως «νόμιμη άμυνα» στην «επίθεση της Χαμάς», ο παλαιστινιακός λαός εξακολουθεί να αποκαλύπτει ότι το πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας του.

«Ο γιος μου σκοτώθηκε στις 6 Οκτώβρη, δεν υπήρχε τότε (σ.σ. η επίθεση από τη) Χαμάς», δήλωσε την Παρασκευή η 42χρονη Najlaa Dmaidi. Ο 19χρονος Λαμπίμπ δολοφονήθηκε στις 6 Οκτώβρη από Εβραίους εποίκους στη Huwara, πόλη που περιβάλλουν τέσσερις παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί και αμέτρητα φυλάκια εποίκων, στρατιωτικά σημεία ελέγχου και βάσεις. Αμέτρητοι περιορισμοί μετακίνησης επιβάλλονται εδώ και ενάμιση χρόνο…

Εκείνη τη μέρα «έποικοι ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά από το κτίριο όπου μέναμε και ελεύθεροι σκοπευτές στέκονταν στις στέγες και πυροβολούσαν ανθρώπους (…) ο στρατός ήταν μαζί τους», εξήγησε η Najlaa. Μία από τις σφαίρες πέτυχε και τον γιο της…

«Εγινε 19 ετών στις 21 του περασμένου Ιουλίου (…) Ο 12χρονος αδερφός του στεκόταν δίπλα του όταν πυροβολήθηκε», συμπλήρωσε.

Η ιστορία της Najlaa είναι ίδια με τις ιστορίες πολλών άλλων μανάδων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη…

Δείτε ακόμα...