Ε. Βαγενάς: Να κατεβούμε από το «τραίνο» πριν φτάσουμε στα «Τέμπη» του πολέμου

Ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων
Ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων

του Ελισαίου Βαγενά* 

Δυο βδομάδες πριν τις εκλογές της 21ης Μάη και όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να ανοίξουμε τις διανοητικές «ομπρέλες» μας, αφού το «ψιλόβροχο» των προεκλογικών υποσχέσεων, με τις οποίες ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος, εξελίσσεται ραγδαία σε «καταιγίδα με χαλάζι» προεκλογικών προγραμμάτων και βαθυστόχαστων «κοινωνικών συμβολαίων».

Βεβαίως, αυτή η προεκλογική «θύελλα» εκτός του ότι έχει ημερομηνία λήξης, επιπλέον αποτελεί και ιδανική «νεφοκάλυψη» για τις πραγματικές προθέσεις των κυβερνητικών κομμάτων. Τσιμουδιά δεν ακούγεται για τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, το «σούπερ μνημόνιο» των ημερών μας. Αντίθετα, υμνολογούνται τα πολλά δισεκατομμύρια που θα συρρεύσουν. Κουβέντα, όμως, για το σε ποια «πορτοφόλια» θα κατακάτσουν; Ή για τον «οδοστρωτήρα» των κοινωνικών δικαιωμάτων που επιβάλλουν. Ηχηρή είναι η σιωπή των κομμάτων που κυβέρνησαν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν. Τα κόμματα αυτά όχι μόνον τον ψήφισαν, αλλά μαζί με «Ελληνική Λύση» και ΜΕΡΑ25 δέχτηκαν τον εκπρόσωπο της πραξικοπηματικής και αντιδραστικής ουκρανικής κυβέρνησης Ζελένσκι, με τον ναζί ακόλουθό του, στην Ελληνική Βουλή.

Οι δύο «τροχοί» πάνω στους οποίους βασίζεται η «σταθερότητα» του κοινωνικό-πολιτικού συστήματος της εκμετάλλευσης, της αδικίας και των πολέμων έχει ανάγλυφα αποτυπωθεί στην περιοχή του Βόλου, μετατρέποντας τον σε «σταυροδρόμι» επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Από τη μια ο σταθμός αποθήκευσης – επαναεριοποίησης LNG, ως «κρίκος» μιας ευρύτερης «αλυσίδας» του λεγόμενου Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου, με στόχο τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού καυσίμου, προσφέροντας «εναλλακτικές» διαδρομές, που υποστηρίζονται από ΗΠΑ-ΕΕ. Ετσι εξυπηρετούνται οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί και τα συμφέροντα αμερικανικών και άλλων μονοπωλίων καθώς και των ντόπιων εφοπλιστών. Είναι «καθρεφτάκια για ιθαγενείς» οι βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί «ανάπτυξης», «αναβάθμισης» της περιοχής και «νέων θέσεων εργασίας», που αποκρύπτουν τους υπαρκτούς κινδύνους για το λαό και το περιβάλλον από ανάλογα έργα που χρηματοδοτούνται συχνά στο όνομα της «πράσινης μετάβασης», αλλά μοναδικό κριτήριο έχουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Δίπλα σε αυτόν τον «ενεργειακό σχεδιασμό» των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων βλέπουμε την περιοχή (στρατόπεδο «Γεωργούλα», Στεφανοβίκειο, Αγχίαλος) να μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, στα πλαίσια της υπογραφής της «Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ». Κι αυτό ξεκίνησε με «πρωτομάστορα» το ΣΥΡΙΖΑ, επί «διαβολικά καλού κ. Τραμπ» και με τη ΝΔ «να κόβει την κορδέλα», χειροκροτούμενη από το ΠΑΣΟΚ και όλα τα άλλα κόμματα, που έχουν «πυξίδα» τους το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τα κέρδη του κεφαλαίου. Δηλαδή με μόνη αντιπολίτευση το ΚΚΕ.

Με τον τρόπο αυτό ο λαός του Βόλου, χωρίς ακόμη να το έχει συνειδητοποιήσει σε μεγάλο βαθμό, ήρθε αντιμέτωπος με ένα «κράμα» άμεσων κινδύνων, μεταξύ άλλων και γιατί γίνεται στόχος – μαγνήτης επιθέσεων σε περίπτωση γενίκευσης της σύγκρουσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που ήδη έχει ξεκινήσει.

Απατώνται όσοι πιστεύουν πως η Ουκρανία είναι κάπου μακριά. Η Οδησσός στην Ουκρανία, ή η Σεβαστούπολη στην Κριμαία απέχουν από το Βόλο σε ευθεία γραμμή ούτε 1000 χιλιόμετρα.

Έχουν άγνοια κινδύνου όσοι πιστεύουν πως με τα πυρομαχικά, τα όπλα που η Ελλάδα δίνει στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, ότι με την περικύκλωση της Ρωσίας, στην οποία συμμετέχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στα πλαίσια του νατοϊκού σχεδιασμού, μπορεί να κοιμάται ο ίδιος και τα παιδιά του ήσυχος τα βράδια.

Κι αυτό γιατί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία, είναι τα «πρωτοβρόχια» του «τυφώνα» για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Αν η Ουκρανία είναι σήμερα η «αιχμή του δόρατος» του ΝΑΤΟ σε βάρος της Ρωσίας, η τελευταία έχει μετατραπεί σε «αερόσακο» της Κίνας.

Ο πόλεμος δεν γίνεται για «δημοκρατία», «επιλογή συμμάχων», όπως ισχυρίζονται τα κόμματα που «πίνουν νερό» στο όνομα» του ΝΑΤΟ, αλλά για το μοίρασμα πλουτοπαραγωγικών πόρων, δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, γεωπολιτικών στηριγμάτων, για τα καπιταλιστικά κέρδη. Για το εάν αυτά θα καταλήξουν στα «δυτικά» ή «ανατολικά» μονοπώλια. Όλα αυτά καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του ελληνικού και των άλλων λαών.

Αύριο με οποιαδήποτε κυβέρνηση θα σταλούν στον πόλεμο δεκάδες ελληνικά άρματα “Λέοπαρντ», αντιβαλλιστικά S-300 ή «Πάτριοτ», που τώρα βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία. Ακολουθούν τα μαχητικά αεροπλάνα και στρατιωτικές δυνάμεις. Οι δύο πλευρές του πολέμου κραδαίνουν το «ρόπαλο» των πυρηνικών όπλων.

Να γιατί η επομένη μέρα πρέπει να βρει ισχυρότερο το ΚΚΕ, ώστε να δυναμώσει η πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο. Από καλύτερες θέσεις να απαιτήσουμε να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να μην σταλούν ελληνικά όπλα, ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία. Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ψήφο ενάντια στην «κρεατομηχανή» των πολέμων, για ενίσχυση της προοπτικής να αποδεσμευτεί η χώρα από ΝΑΤΟ – ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο μας.

* Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» της Μαγνησίας

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...