Ε. Βαγενάς: Να βγει η Ελλάδα από την «κρεατομηχανή» του πολέμου

Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ρίχνουν κόκκινες μπογιές σε ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά άρματα μάχης που μεταφέρονται μέσω Έβρου σε Ρουμανία και Πολωνία
Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ρίχνουν κόκκινες μπογιές σε ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά άρματα μάχης που μεταφέρονται μέσω Έβρου σε Ρουμανία και Πολωνία
  • Του Ελισαίου Βαγενά*

Εδώ και 63 βδομάδες διεξάγεται σε ευρωπαϊκό έδαφος μια σφοδρή πολεμική αναμέτρηση, με χιλιάδες θύματα και από τις δύο πλευρές. Στ’ αλήθεια πιστεύει κανείς πως γίνεται για το τίποτα; Στα σοβαρά υποθέτει πως είμαστε μακριά και θα μείνουμε αλώβητοι;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που διεξάγεται ανάμεσα στο «δυτικό» μπλοκ των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό με (Ρωσία, Κίνα και τους συμμάχους τους), ήδη έχει ρίξει τη σκιά του στις καπιταλιστικές οικονομίες όλου του πλανήτη. Οι λαοί, μεταξύ άλλων και ο ελληνικός χρυσοπληρώνουν το «λογαριασμό» του, με αύξηση των τιμών της ενέργειας, στην οποία βέβαια συνέβαλε και η πολιτική της «πράσινης μετάβασης», του χρηματιστηρίου της ενέργειας. Κερδίζουν οι μεγάλες εταιρίες, οι εφοπλιστές, ενώ χαντακώνεται ο λαός.

Επιπλέον, η Ελλάδα, εξαιτίας της συμμετοχής σε ΝΑΤΟ-ΕΕ και της «στρατηγικής συμμαχίας» με ΗΠΑ, συμβάλλει και τα μέγιστα στη γιγάντωση της «φωτιάς» του πολέμου. Με απευθείας αποστολή χιλιάδων τόνων πυρομαχικών και πολεμικού εξοπλισμού στην αντιδραστική, πραξικοπηματική κυβέρνηση Ζελένσκι. Με τη μετατροπή της χώρας σε μια «κόμβο» νατοϊκών όπλων προς την ίδια κατεύθυνση. Με αξιοποίηση ελληνικών εδαφών για πολεμικούς σκοπούς από τη μεριά των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών.

Πρόκειται για έναν πόλεμο που οι αιτίες του βρίσκονται στη διαπάλη για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πόρων, των δρόμων μεταφοράς, των γεωπολιτικών στηριγμάτων και τελικά για τα καπιταλιστικά κέρδη. Για το εάν αυτά θα καταλήξουν στα χέρια των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων ή στα χέρια των ανάλογων ρώσικων και κινέζικων. Για τέτοια συμφέροντα η χώρα μας μπαίνει στο «μάτι του κυκλώνα» και γίνεται «μαγνήτης» πιθανών επιθέσεων όπως προειδοποιούν τα ρωσικά επιτελεία, που τονίζουν πως αποτελούν στόχο των πυραύλων τους κράτη που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, σε περίπτωση γενίκευσης της σύγκρουσης.

Είναι ασήμαντο αυτό το θέμα; Δεν είναι υπαρκτό; Κι όμως, βλέπουμε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και ετοιμάζονται και πάλι να αναλάβουν τα κυβερνητικά «σκήπτρα» [ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ] να αποφεύγουν «όπως ο διάβολος το λιβάνι» να μιλήσουν για το ζήτημα του πολέμου. Βεβαίως ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και λοιποί που από κοινού στηρίζουν τους ΝΑΤΟικούς στόχους και την εμπλοκή της Ελλάδας, με λιγότερα ή περισσότερα “ανταλλάγματα” για την αστική τάξη, έχουν αναλάβει βαρύτατες ευθύνες απέναντι στον λαό. Συμφώνησαν τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα να περιπολούν την τελευταία δεκαετία πάνω από Αλβανία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Κόσσοβο κοκ. στα πλαίσια της λεγόμενης «Εξυπνης Αμυνας» του ΝΑΤΟ. Από ποιον «εχθρό» κινδύνευαν αυτές οι βαλκανικές χώρες, ώστε να χρειάζεται να τις προστατεύουν τα ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα; Είναι φανερή εδώ η συμμετοχή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην περικύκλωση της Ρωσίας, στη συγκέντρωση «καύσιμης ύλης», που οδήγησε στην καταδικαστέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα «συμμαχικά» τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο μετρούνται σε χιλιάδες. Το κόστος πτήσης ενός μαχητικού πολεμικού αεροπλάνου μετριέται σε κάμποσες χιλιάδες ευρώ και τα έξοδα αυτά προστίθενται στις υπέρογκες δαπάνες για το ΝΑΤΟ που πληρώνει ο λαός με τη βαριά φορολογία και όταν όλοι οι κυβερνώντες μας λένε πως «δεν έχουν» για να προσλάβουν γιατρούς, εκπαιδευτικούς, πως «δεν αντέχει η οικονομία» για να αποκαταστήσει τις απώλειες του εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων, που εξανεμίστηκε στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και «ανάπτυξης» για τους λίγους.

Τώρα πληροφορίες, που δεν έχουν διαψευστεί, αναφέρουν πως ετοιμάζονται να στείλουν στην Ουκρανία 100 ελληνικά άρματα μάχης “Λέοπαρντ», τα ελληνικά αντιβαλλιστικά S-300, ή τα «Πάτριοτ», που τα έχουν ήδη στείλει στη Σαουδική Αραβία.

Ας σταματήσει το «παραμύθι» πως συμμετέχουμε στον άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία για να μας «προφυλάξουν» οι «προστάτες σύμμαχοι» από την Τουρκία. Από τους «προστάτες» ποιος θα μας προστατέψει, όταν τους βλέπουμε να «κάνουν πλάτες» στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης; Όταν αυτοί οι «προστάτες» δηλώνουν πως δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο; Όταν παζαρεύουν για να κρατήσουν την Τουρκία μακριά από την ρωσική επιρροή; Με τι ανταλλάγματα;

Ανάλογα παζάρια για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στη «στρούγκα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ οδήγησαν στην απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, που διατήρησε το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού. Συμφωνίες χωρίς αρχές με την Τουρκία, για δήθεν «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου «θα σπείρουν νέους ανέμους και θα θερίσουν νέες θύελλες» στις σχέσεις των δύο λαών.

Σήμερα πρέπει να δυναμώσει η πάλη ενάντια σε όλα αυτά τα σχέδια και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στη συμμετοχή της χώρας μας. Το ΚΚΕ, που απαιτεί να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς που αιματοκυλούν τους λαούς, να μην σταλούν ελληνικά όπλα και ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, πρέπει να βγει ενισχυμένο από την κάλπη. Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει ψήφο ενάντια στην «κρεατομηχανή» των πολέμων, για ενίσχυση της προοπτικής για να αποδεσμευτεί η χώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο μας.

* Ο Ελισαίος Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα larissanet

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...