«East Med»: Προς οριστική ματαίωση βαίνει – όπως όλα δείχνουν – το …υπερσχέδιο του αγωγού

Τα σχέδια του αγωγού φυσικού αερίου EAST MED
Τα σχέδια του αγωγού φυσικού αερίου EAST MED

Προς οριστική ματαίωση βαίνει – όπως όλα δείχνουν – το …υπερσχέδιο του αγωγού «East Med» για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ, που στηρίζουν με θέρμη η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα, ως έργο «κομβικό» για την αναβάθμιση της χώρας στην ενεργειακή σκακιέρα, ανταγωνιστικά προς την Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, αμερικάνικο «non paper» με παραλήπτες την ελληνική κυβέρνηση, το Ισραήλ και την Κύπρο, δίνει τη «χαριστική βολή», αποσύροντας τη στήριξη των ΗΠΑ από το εν λόγω έργο.

Χαρακτηριστική – σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές – είναι και η αιτιολογία για την απόσυρση της αμερικανικής στήριξης στον αγωγό. Πέρα από την επίκληση της οικονομικής και εμπορικής βιωσιμότητας του σχεδίου και τη «στροφή» σε πιο «πράσινες» μορφές Ενέργειας – όπου ξεδιπλώνονται οι νέοι σφοδροί ανταγωνισμοί – το έγγραφο κάνει αναφορά στο γεγονός ότι το σχέδιο αποτελεί «εστία εντάσεων στην περιοχή», φωτογραφίζοντας έτσι ως λόγο απόρριψής του τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στα «οικόπεδα» της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως και στην ευρύτερη περιοχή του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Θυμίζουμε πως εξαρχής – παρά τις μεγαλοστομίες όλων των κυβερνήσεων που διαχρονικά «έτρεξαν» το έργο ισχυριζόμενες πως η προώθηση των αμερικανικών ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή θα «θωράκιζε» τάχα και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα – φανερό ήταν ότι επρόκειτο για σχέδιο με στόχο να λειτουργήσει ως «μοχλός πίεσης» και «διαπραγματευτικό χαρτί» από τη μεριά των ΗΠΑ στα παζάρια με την Τουρκία, για τους όρους συμμετοχής της στα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή και τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής «συνοχής» στη ΝΑ πτέρυγά της.

Υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στο Ζάππειο 2/1/20
Φώτο Αρχείου / Υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στο Ζάππειο 2/1/20 / Πηγή: Eurokinissi

Όλα αυτά όταν και νέα δημοσιεύματα, από τις αρχές του νέου έτους, επαναφέρουν τις προτάσεις και την …αξία της «συνεκμετάλλευσης» όχι μόνο σε περιοχές όπου συναντιούνται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό ενώ ετοιμάζεται νέος γύρος ελληνοτουρκικών επαφών, με την Άγκυρα να επιμένει σε όλες τις προκλητικές της αξιώσεις για Αιγαίο, Κυπριακό, Ανατολική Μεσόγειο κ.τ.λ., θέτοντας όλο και πιο απροκάλυπτα και επίμονα θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε μια σειρά ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και δηλώνοντας σε όλους τους τόνους έτοιμη να «υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τη “Γαλάζια Πατρίδα”».

Επιβεβαιώνουν… «διαψεύδοντας» οι ΗΠΑ

Αμερικανική Πρεσβεία
Φώτο Αρχείου / Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα / Πηγή: Eurokinissi

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, σε επίσημη ανακοίνωσή της, ξεκαθάρισε ότι «μεταθέτουμε το ενδιαφέρον μας σε διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να υποστηρίξουν και (την παροχή) φυσικού αερίου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», παραθέτοντας ως παραδείγματα τη «σχεδιαζόμενη διασύνδεση EuroAfrica από την Αίγυπτο στην Κρήτη» και την «προτεινόμενη διασύνδεση EuroAsia που θα συνδέει τα ισραηλινά, κυπριακά και ευρωπαϊκά ηλεκτρικά δίκτυα», αλλά όχι τον «East Med», για να επισημάνει ότι «τέτοια έργα όχι μόνο θα συνδέουν ζωτικής σημασίας αγορές Ενέργειας, αλλά θα βοηθούν και στην προετοιμασία της περιοχής για τη μετάβαση στην καθαρή Ενέργεια», το νέο πεδίο όπου «βγαίνουν τα μαχαίρια» με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να στηρίζουν ενεργά περιφερειακές προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας και της σταθερότητας, όπως το σχήμα 3+1 στο οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ συμμετέχουν» και ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στη φυσική διασύνδεση Ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη».

Έσπευσε ωστόσο κι αυτός να επισημάνει ότι «σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι – περισσότερο από ποτέ – ζήτημα εθνικής ασφάλειας, δεσμευόμαστε να εμβαθύνουμε τις περιφερειακές μας σχέσεις και να προωθήσουμε της τεχνολογίες καθαρής Ενέργειας»….για «περίπλοκη κατάσταση» μιλούν οι Ευρωπαίοι

Την ίδια στιγμή, με φόντο τις καθυστερήσεις στη σύνταξη έκθεσης για τη βιωσιμότητα του «East Med» που η Κομισιόν έπρεπε να έχει έτοιμη έως τα τέλη του 2021, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο «Euractiv» ότι ο λόγος δεν είναι απλά η πανδημία, αλλά πρόκειται για «μια περίπλοκη κατάσταση» και ο «East Med» είναι ένα «πολύπλοκο έργο», για το οποίο η αξιολόγηση έως τώρα «δείχνει ότι η αμείωτη χρήση του φυσικού αερίου δεν είναι συμβατή με τον μακροπρόθεσμο στόχο της απαλλαγής από τον άνθρακα».

«Ως εκ τούτου, η εμπορική βιωσιμότητα του East Med θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, μεταξύ άλλων παραγόντων, από το πόσο φυσικό αέριο θα υπάρχει τελικά στην περιοχή που θα μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα και την Ιταλία και ποια θα είναι η ζήτηση για εισαγωγές», κατέληξε η πηγή.Νυν υπέρ πάντων η «γεωστρατηγική αναβάθμιση»

Κυβέρνηση: Η «πυξίδα» δείχνει τον στόχο της ντόπιας αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση

Κληθείς χτες να σχολιάσει τη διαρροή του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τον «East Med», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, έλεγε ότι «η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει στηρίξει το εγχείρημα του East Med. Ταυτόχρονα, όμως, έχει στηρίξει και στηρίζει μια σειρά από εναλλακτικές οδεύσεις, οι οποίες ενδεχομένως είναι οικονομικά και τεχνολογικά πολύ πιο βιώσιμες και τεχνικά εφικτές», παραπέμποντας στην «αγορά» που αποφασίζει, αναπαράγοντας βασικά την ίδια επιχειρηματολογία που εδώ και ένα διάστημα έλεγε ανοικτά πια ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ.

Διαβεβαιώνοντας πάντως πως η «πυξίδα» δείχνει σε κάθε περίπτωση τον στόχο της ντόπιας αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην περιοχή, έσπευδε να προσθέσει ότι «η χώρα μας δεν είναι παραγωγός. Η χώρα μας είναι ένας ισχυρός διαμετακομιστικός κόμβος, ρόλο που θα τον έχει, ανεξαρτήτως του ποια διαδικασία όδευσης θα επιλεγεί. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η πολιτική μας – η ενεργειακή μας πολιτική, η εξωτερική μας πολιτική – όλο το προηγούμενο διάστημα», παραπέμποντας στο σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, όπως και στις συμφωνίες για την ηλεκτρική διασύνδεση που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση με Κύπρο και Αίγυπτο.

Δείτε ακόμα...