ΕΔ: Αυξάνονται οι συνεκπαιδεύσεις στα πλαίσια του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας

Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Βορείου Μακεδονίας 2021
Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Βορείου Μακεδονίας 2021 / Πηγή: Eurokinissi

Αυξάνονται οι συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στα πλαίσια του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας. Με αυτό τον τρόπο οι ελληνικές κυβερνήσεις βάζουν τις ελληνικές ΕΔ, να συνεκπαιδεύονται με τους “ειδικούς”  και στη συνέχεια να εκπαιδεύουν σε ανάλογα σενάρια ασκήσεων το στρατό των γειτονικών χωρών, εξάγοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟϊκά δόγματα και τακτικές.

Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Βορείου Μακεδονίας 2021

Από την Δευτέρα 22 μέχρι την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 και στο πλαίσιο του “Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας” (ΠΣΣ) Ελλάδας-Βορείου Μακεδονίας έτους 2021, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση Διμοιρίας 31 ατόμων του Στρατού της Βόρειας Μακεδονίας, στις Επιχειρήσεις σε “Αστικό Περιβάλλον”.

Η εκπαίδευση έγινε στο “Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον” (ΕΠΚΕΕΑΠ) και περιέλαβε τα παρακάτω αντικείμενα:

  • Εκκαθάριση οικίας.
  • Βολές μάχης ταχείας αντίδρασης.
  • Η Διμοιρία κατά την επίθεση σε κατοικημένους τόπους.

Μπορεί με όλες τις χώρες να συγκροτείται ΠΣΣ, η συμπερίληψη όμως μιας άσκησης για επιχειρήσεις σε “Αστικό Περιβάλλον” με τις Ένοπλες δυνάμεις (ΕΔ) της γειτονικής χώρας, βάζει σε σκέψεις. Είναι γνωστό ότι ορισμένα σενάρια επιχειρήσεων σε αστικό ιστό, προβλέπουν ακόμα και την καταστολή πλήθους  διαδηλωτών, εργαζομένων που κινητοποιούνται διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή.

Πριν λίγους μήνες όμοια εκπαίδευση έγινε με βάση το ΠΣΣ  Ελλάδας – Βουλγαρίας. Αντίστοιχες ασκήσεις σε “Αστικό Περιβάλλον” πραγματοποιούνται επίσης στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα  στο Κιλκίς, με τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών και μονάδων Αμερικανών αλεξιπτωτιστών (πχ τύπου «Iron Sword»).


Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αρμενίας 2021

Από την Δευτέρα 22 μέχρι την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 και στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδας-Αρμενίας έτους 2021, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση ομάδας 9 ατόμων του Στρατού της Αρμενίας, στο Σχολείο Ομάδας Εγγύς Προστασίας στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»).

Η εκπαίδευση περιέλαβε τα παρακάτω αντικείμενα:

  • Αρχές και σχηματισμοί συνοδείας υψηλών προσώπων.
  • Αυτοάμυνα, φρούρηση ευπαθών στόχων.
  • Αντίδραση ομάδας σε απειλή.
  • Βολή Μάχης Αντίδρασης με τυφέκιο Μ 16 και πιστόλι 0,45′.

Δείτε ακόμα...