ΕΔΔΑ: Καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα σχετικά με το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Φωτό αρχείου

Παραβιάσεις άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από την πλευρά της Ελλάδας διαπίστωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην απόφαση που εξέδωσε σήμερα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι οι ελληνικές αρχές «δεν έκαναν εμπεριστατωμένη και αποτελεσματική έρευνα για να ρίξουν φως στις συνθήκες, υπό τις οποίες βυθίστηκε η βάρκα» και ότι δεν έκαναν «όσα θα ήταν λογικό να περιμένει κανείς για να παρέχουν στους προσφεύγοντες και τους συγγενείς τους την προστασία που χρειάζονταν».

Επίσης, έκρινε ότι δώδεκα από τους προσφεύγοντες που βρίσκονταν στη βάρκα, υπέστησαν «εξευτελιστική μεταχείριση» κατά τη σωματική έρευνα που τους έγινε μετά την αποβίβασή τους στο Φαρμακονήσι.

Η Ελλάδα καλείται να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους 16 προσφεύγοντες.

Κατά το ναυάγιο, που έγινε στις 20 Ιανουαρίου 2014, έχασαν τη ζωή τους 14 πρόσφυγες. Διασωθέντες του ναυαγίου είχαν καταγγείλει πως το Λιμενικό θα μπορούσε να τους σώσει και δεν το έκανε, πως ενώ προσπαθούσαν να ανέβουν στο σκάφος του Λιμενικού, τους χτυπούσαν με τα πόδια και οι λιμενικοί πυροβόλησαν με τα όπλα τους. Επίσης, ότι το πλήρωμα δεν ερεύνησε για να βρεθούν αυτοί που έπεσαν στη θάλασσα, ενώ είπαν ότι το πλωτό του Λιμενικού χτύπησε το πλοιάριο που επέβαιναν. Παράλληλα, δε, ανέφεραν πως το περιστατικό καταγραφόταν από κάμερα, αλλά όταν το αλιευτικό με τους πρόσφυγες άρχισε να αναποδογυρίζει, έκλεισαν τον προβολέα του πλωτού του Λιμενικού και την κάμερα. Δήλωσαν, εξάλλου, ότι ο επικεφαλής του πληρώματος τους απείλησε να μην πουν τίποτα για όσα έγιναν.

Με απόφαση του εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά στα τέλη Ιουλίου 2014 τέθηκε στο αρχείο η δικογραφία η οποία αφορούσε την εμπλοκή σκάφους του Λιμενικού στο ναυάγιο. Στην ουσία, έκλεισε με αυτόν τον τρόπο ο φάκελος της δικαστικής διερεύνησης τυχόν ευθυνών των υπαλλήλων του Λιμενικού. Η απόφαση εγκρίθηκε από τον ανώτερο εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου. Υιοθετήθηκαν, έτσι, οι ισχυρισμοί των εμπλεκόμενων λιμενικών, ενώ αξιολογήθηκαν ως πειστικές μόνο οι καταθέσεις των επιζώντων που είχαν δοθεί αρχικά στο Λιμεναρχείο της Λέρου, για τη λήψη των οποίων είχε διαταχθεί η διενέργεια ανάκρισης λόγω της χρησιμοποίησης διερμηνέων που δεν μιλούσαν τη γλώσσα των εξετασθέντων.

Δείτε ακόμα...