ΕΕ: Ακόμη 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

Σε συμφωνία για την παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας το 2024, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (European Peace Facility) κατέληξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, και ενώ το Κίεβο βρίσκεται σε κρίσιμη φάση εξαιτίας της έλλειψης πυρομαχικών που αντιμετωπίζει.

«Οι πρέσβεις της ΕΕ συμφώνησαν επί της αρχής στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη, για τη στήριξη της Ουκρανίας με προϋπολογισμό ύψους 5 δισ. ευρώ το 2024. Η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να παρέχει συνεχή στήριξη στην Ουκρανία και να διασφαλίσει ότι η χώρα λαμβάνει το στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να αμυνθεί», ανακοίνωσε η βελγική προεδρία.

Μεταξύ 2022 και 2024, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF), 6,1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Συγκεκριμένα, χρηματοδοτείται η προμήθεια θανατηφόρου και μη στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως εξοπλισμός ατομικής προστασίας, κιτ πρώτων βοηθειών, καύσιμα, πυρομαχικά και πύραυλοι. Μαζί με τη διμερή στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η στήριξη της ΕΕ στον Ουκρανικό στρατό ανέρχεται μέχρι σήμερα στα 28 δισ. ευρώ.

Στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία πέτυχε να δίνεται προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία όταν ένα κράτος-μέλος παραγγέλνει όπλα, εκτός και αν η απόκτησή τους εντός εύλογων χρονικών ορίων αποδειχτεί δύσκολη.

Επιπλέον, οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται τις επόμενες μέρες να κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς τη δήμευση κερδών 27 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν στην Ευρώπη για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας στην Ουκρανία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...