ΕΕ: Άλλα 2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για αγορά πυρομαχικών πυροβολικού

Αμερικανικής κατασκευής πυροβόλο 155mm M777 του ουκρανικού στρατού σε δράση στην περιοχή του Χαρκόβου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σήμερα την δαπάνη 2 δισ. ευρώ για την αγορά και αποστολή πυρομαχικών για το πυροβολικό της Ουκρανίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν σχέδιο δράσης τριών φάσεων για τη χορήγηση στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου οβίδων 155 mm και για την αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων των ευρωπαϊκών χωρών, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης, σύμφωνα με εκπροσώπους πέντε αντιπροσωπειών.

Η συμφωνία, η οποία έχει τεθεί προς έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποτελεί ανταπόκριση στην έκκληση που απηύθυνε στις 9 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των αποθεμάτων των χωρών μελών, με τιμή από 1.000 έως 1.300 ευρώ ανά οβίδα και αποστολή στις 31 Μαΐου.

Άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κοινή αγορά πυρομαχικών 155 mm για την Ουκρανία.

Η τρίτη φάση του σχεδίου προβλέπει την αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων των βιομηχανιών όπλων της ΕΕ για την πλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων των χωρών της ΕΕ και για τη συνέχιση της τροφοδοσίας των ουκρανικών δυνάμεων.

Τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, ένα διακυβερνητικό ταμείο που δημιουργήθηκε από τα κράτη μέλη εκτός του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και χρησιμοποιείται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής για την τροφοδοσία της Ουκρανίας με όπλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...