ΕΕ: Άλλο ένα χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ουκρανίας ύψους 18 δισ. ευρώ με ευνοϊκά δάνεια για το 2023

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα να προχωρήσουν με το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 18 δισ. ευρώ, με ευνοϊκά δάνεια για το 2023. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Βλάντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες.

Ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τη σχετική πρότασή της για το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ουκρανίας που θα φτάνει έως και 1,5 δισ. ευρώ το μήνα, ή συνολικά 18 δισεκατομμύρια ευρώ. «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, πριν από το τέλος του έτους. Είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί γρήγορα, διότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ουκρανίας είναι επείγουσες», τόνισε ο Β. Ντομπρόβσκις. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση για το 2022, ύψους 9 δισ. ευρώ, αναμένεται η εκταμίευση 2,5 δισ. ευρώ στο Κίεβο, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής. To Συμβούλιο Ecofin αναφέρει συγκεκριμένα στα αποτελέσματά του:

Στόχος είναι να ξεκινήσουν οι μηνιαίες εκταμιεύσεις προς την Ουκρανία τον Ιανουάριο του 2023. Τονίζεται, επίσης, ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σχετικά με αυτές τις προτάσεις στη συνεδρίαση του Ecofin τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η Ουγγαρία έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχτεί ότι η ΕΕ θα λάβει πίστωση για να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...