ΕΕ: Αναπροσαρμογή των προβλέψεων ανάπτυξης προς το χειρότερο

Σε μικρή προς τα κάτω αναπροσαρμογή των δεικτών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη για το 2023 και το 2024 προχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις θερινές ενδιάμεσες προβλέψεις της. Οπως ανακοινώθηκε, προβλέπεται ανάπτυξη της οικονομίας κατά 0,8% για το 2023 (-0,2% από την αρχική πρόβλεψη) και 1,4% για το 2024 (-0,3% από την αρχική πρόβλεψη).

Η Επιτροπή προβλέπει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ να μειωθεί από 8,4% και 9,2% αντίστοιχα το 2022 σε 5,6% και 6,5% το 2023 και σε 2,9% και 3,2% για το 2024. Το 2024 η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό αναθεωρείται οριακά κατά 0,1%, αντανακλώντας τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.

Η Κομισιόν αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προβλέψεις της βασιζόμενη στην αδυναμία της εγχώριας ζήτησης, στην απότομη επιβράδυνση της παροχής τραπεζικών πιστώσεων, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων και της «σύσφιξης» της νομισματικής πολιτικής, ενώ οι δείκτες αποτυπώνουν και για τους επόμενους μήνες συνεχιζόμενη αδυναμία στη βιομηχανία και εξασθένιση της δυναμικής στις υπηρεσίες, παρά την έντονη τουριστική περίοδο σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Την ίδια ώρα και παρά τις σχετικά καλύτερες – σε σχέση με τις προβλέψεις – επιδόσεις, τα «μαύρα σύννεφα» στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία δείχνουν επί της ουσίας κάμψη και για τις εξαγωγές από την ΕΕ.

Στο μεταξύ, με φόντο τις «χλωμές» αυτές προοπτικές, την Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, όπου αναμένεται είτε να κάνει μία παύση είτε να προχωρήσει σε μια δέκατη, έστω και μικρή αύξηση των επιτοκίων, στο 4%.

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες, όταν οι αυξήσεις των επιτοκίων είχαν ουσιαστικά προαναγγελθεί, το αποτέλεσμα της συνεδρίασης στις 14 Σεπτέμβρη θεωρείται «αβέβαιο» και ενδεχομένως να είναι και οριακό.

Η κατάσταση για τα αστικά επιτελεία είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», αφού από τη μια μεριά υπάρχουν οι εισηγητές και της νέας αύξησης των επιτοκίων, για να «καεί» κι άλλο χρήμα, δεδομένου του πληθωρισμού που συνεχίζει να «τρέχει» με ρυθμούς πάνω από 5%, ενώ από την άλλη το ακριβό κόστος δανεισμού επιβαρύνει κι άλλο την ευρωενωσιακή οικονομία, όπου ήδη «χτυπάνε οι καμπάνες» μιας νέας ύφεσης, όπως αποτυπώνουν και οι χτεσινές προβλέψεις.

Η πορεία αυτή αναμένεται άλλωστε να αποτυπωθεί και μία μέρα μετά, στο Γιούρογκρουπ της Παρασκευής, όπου θα παρουσιαστούν οι ενδιάμεσες θερινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...