ΕΕ: Ανέξοδες «ανησυχίες» από τη συνενοχή της στη στοχοποίηση Ελλήνων κομμουνιστών

Η ιστοσελίδα «myrotvorets.center» δημοσιοποιεί στοιχεία και προσωπικά δεδομένα όσων οι διαχειριστές της χαρακτηρίζουν «εχθρούς της Ουκρανίας» και «συνεργάτες τρομοκρατικών οργανώσεων»

Σε μια ομολογία χωρίς ωστόσο κανένα πρακτικό αντίκρισμα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ιστοσελίδα «myrotvorets.center» που έχει στοχοποιήσει Έλληνες κομμουνιστές με βαριές και ανυπόστατες κατηγορίες. Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ ομολογεί το προφανές, πως όντως υπάρχει στοχοποίηση προσώπων, καταλήγοντας πως  «η λειτουργία του εν λόγω ιστοτόπου εγείρει σοβαρές ανησυχίες».

Όσο όμως κι αν πασχίζει να αυτοπροβληθεί η ΕΕ ως «ουδέτερος παρατηρητής», εκφράζοντας «ανησυχίες» για τις απαράδεκτες στοχοποιήσεις των στελεχών του ΚΚΕ από τις ουκρανικές αρχές, δεν πείθει. Αφού για το ζήτημα αυτό η ΕΕ είναι ενήμερη από το 2015, που συμπεριλήφθηκαν στην εν λόγω λίστα τα στελέχη του ΚΚΕ και 7 ολόκληρα χρόνια για το όλο θέμα έχει μείνει στις …ανησυχίες. Πολύ περισσότερο έχει στηρίξει από το 2014 όλες τις αστικές κυβερνήσεις της Ουκρανίας με κάθε μέσο, ακόμα και με πραξικόπημα, προωθώντας τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία, υποθάλποντας τις ναζιστικές συμμορίες που αποτελούν κράτος εν κράτει, τον αντικομμουνισμό, τις διώξεις, την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας και όλων σχεδόν των αντιπολιτευτικών κομμάτων. Όλα τα παραπάνω φέρουν τη σφραγίδα της ΕΕ και των συμμάχων της και άναψαν το φιτίλι για την εκρηκτική ύλη που οδήγησε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία που τυπικά ξεκίνησε από την απαράδεκτη ρωσική εισβολή.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την πάλη του ενάντια στις απαράδεκτες στοχοποιήσεις κομμουνιστών από το ουκρανικό κράτος και την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων που θέτουν στο στόχαστρο τις λαϊκές πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001760/2022

προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας

Κώστας Παπαδάκης

Θέμα: Στοχοποίηση Ελλήνων κομμουνιστών από την ιστοσελίδα «myrotvorets.center»

Η ιστοσελίδα με την ονομασία «myrotvorets.center» δημοσιοποιεί στοιχεία και προσωπικά δεδομένα (ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.) όσων οι διαχειριστές της χαρακτηρίζουν «εχθρούς της Ουκρανίας» και «συνεργάτες τρομοκρατικών οργανώσεων». Η εν λόγω σελίδα λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2014 και τελεί επίσημα υπό την «αιγίδα» υπουργείων της ουκρανικής κυβέρνησης. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν τεθεί στο στόχαστρό της, ενώ στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτή χρησιμοποιούνται από τις δικαστικές αρχές της Ουκρανίας με σκοπό την απαγγελία κατηγοριών.

Ανάμεσα στα άτομα που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» της ιστοσελίδας είναι και τρία στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας: Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος της Βουλής και ο Γιώργος Μαγγανάς. Να σημειωθεί ότι τα στελέχη αυτά του ΚΚΕ χαρακτηρίστηκαν ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» για το ουκρανικό κράτος από το 2015.

Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητικό ζήτημα, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι που στοχοποιήθηκαν από την ιστοσελίδα «myrotvorets.center» έπεσαν στη συνέχεια θύματα επιθέσεων.

Οι ευθύνες των ουκρανικών κυβερνήσεων από το 2014 και έπειτα είναι τεράστιες, καθώς αξιοποιούν τέτοια εργαλεία, ενώ με τη στάση τους δίνουν άλλοθι και κάλυψη σε τέτοιες επιθέσεις.

Ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος/ Αντιπρόεδρος της ΕΕ:

Πώς τοποθετείται σχετικά με την απαράδεκτη στοχοποίηση των τριών στελεχών του ΚΚΕ, ένας εκ των οποίων είναι και πρώην ευρωβουλευτής, και την επικίνδυνη και έωλη συσχέτισή τους με «τρομοκρατικές οργανώσεις»;

E-001760/2022

Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell i Fontelles εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ΕΕ αποδίδει ύψιστη σημασία στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η δημοσίευση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους ή άλλη νόμιμη βάση είναι απαράδεκτη.

Η λειτουργία του εν λόγω ιστοτόπου εγείρει σοβαρές ανησυχίες. Στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας, η ΕΕ και η Ουκρανία συμφώνησαν να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν επαρκές επίπεδο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Η ΕΕ έθεσε το ζήτημα του ιστοτόπου αυτού στους Ουκρανούς ομολόγους της και θα συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί τους επί του εν λόγω θέματος.

Δείτε ακόμα...