ΕΕ: Αντιθέσεις και συμφέροντα μπλοκάρουν τη συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

ΕΕ -Ευρωπαϊκή Ένωση - Ρωσία

Συνεχίζονται τα παζάρια στην ΕΕ για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με «αιχμή» τις εξαιρέσεις και τις παρατάσεις που διεκδικούν μια σειρά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σε ό,τι αφορά την πρόταση για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η επίτευξη συμφωνίας να μην είναι εφικτή εντός της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε κάθε περίπτωση, οι λαοί είναι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με την Ρωσία και των κυρώσεων. 

Οι συζητήσεις για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα το θέμα του ρωσικού πετρελαίου θα συζητηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών (Coreper) και στις 16 Μάη στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Το μεγαλύτερο «φρένο» στην επίτευξη συμφωνίας είναι η Ουγγαρία, καθώς και η Σλοβακία και η Βουλγαρία που ζητούν εγγυήσεις για την ενεργειακή τους ασφάλεια. Η Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, ζητά από την ΕΕ να χρηματοδοτήσει τις υποδομές που θα χρειαστεί η χώρα για να μπορέσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2024, αν και επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Ανάλογα αιτήματα προβάλλουν και η Σλοβακία και η Βουλγαρία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δυσκολίες δεν αναμένεται να επιλυθούν πριν από τις 18 Μάη, όταν η Επιτροπή θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ, το «REPowerEU». Στο σχέδιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί η οικονομική στήριξη που ζητά η Ουγγαρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ κατέστησε σαφές ότι η συνάντηση της προέδρου της Επιτροπής με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη δεν αφορούσε χρονοδιαγράμματα, αλλά επικεντρώθηκε στα ζητήματα που σχετίζονται με τις ενεργειακές υποδομές της χώρας και τα διυλιστήρια. Μετά τη συνάντηση, η Ουγγαρία επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το πακέτο κυρώσεων μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της.

Παράλληλα, ο Μαμέρ είπε ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Ουγγαρία και άλλες χώρες έχουν σημαντική εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και ότι βρίσκονται σε μια ειδική κατάσταση που απαιτεί «ειδικές λύσεις». Ανέφερε, επίσης, ότι η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών των περιφερειακών χωρών, που ανήγγειλε η πρόεδρος της Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί όταν θα υπάρξει πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το 6ο πακέτο κυρώσεων αφαιρέθηκε η πρόταση για απαγόρευση της μεταφοράς πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία με ευρωπαϊκή σημαία. Αυτό σημαίνει ότι την ώρα που οι λαοί της Ευρώπης θα πληρώνουν πανάκριβα το πετρέλαιο, λόγω του εμπάργκο, οι εφοπλιστές θα συνεχίζουν να βγάζουν «τρελά κέρδη», μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο σε χώρες εκτός ΕΕ…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...