ΕΕ: Απαιτεί ευθυγράμμιση της Σερβίας με τις αντιρωσικές κυρώσεις

Συνάντηση στο Σότσι των Προέδρων Ρωσίας και Σερβίας, Βλ. Πούτιν και Αλ. Βούτσιτς - 25/11/2021
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση στο Σότσι των Προέδρων Ρωσίας και Σερβίας, Βλ. Πούτιν και Αλ. Βούτσιτς – 25/11/2021 / Πηγή: TWITTER

Νέα έκθεση που ενέκρινε προχτές το Ευρωκοινοβούλιο καλεί Σερβία και Κόσοβο να συνεχίσουν τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις «καλή τη πίστει και με πνεύμα συμβιβασμού», αλλά και να εξασφαλίσουν χωρίς καθυστέρηση μια συνολική και νομικά δεσμευτική συμφωνία για την «εξομάλυνση» των σχέσεών τους, με βάση την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης.

Χαρακτηριστικό και σ’ αυτήν την περίπτωση, για τον ανταγωνισμό του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία στα Βαλκάνια, είναι το γεγονός ότι η έκθεση τονίζει πως «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι θα προχωρήσουν μόνο αν η χώρα ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο «ανησυχεί για την πρόσφατη μείωση της δημόσιας στήριξης στη Σερβία για ένταξη στην ΕΕ, κάτι που κατά την άποψή του είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας αντιευρωπαϊκής – φιλορωσικής πολιτικής ρητορικής, μέσω των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση ΜΜΕ και κυβερνητικών αξιωματούχων».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...