ΕΕ – AstraZeneca: «Πόλεμος» στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών φαρμακευτικών ομίλων

Φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φώτο Αρχείου / Φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο / Πηγή: AstraZeneca

Η AstraZeneca προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που οι Βρυξέλλες έθεσαν στην βρετανική φαρμακοβιομηχανία το ερώτημα αν μπορεί να κατευθύνει παρτίδες δόσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο για να επανορθώσει το έλλειμμα τροφοδοσίας, δήλωσαν στο Reuters ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο «πόλεμος» ανάμεσα στην βετανο-σουηδική εταιρεία και την ΕΕ ξέσπασε όταν η εταιρεία -στο όνομα των κερδών της- ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα περικόψει την τροφοδοσία της ΕΕ με το εμβόλιό της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε μία κίνηση που, σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο, μεταφράζεται σε μείωση κατά 60% των 31 εκατομμυρίων δόσεων που επρόκειτο να σταλούν στην Ενωση.

Το εμβόλιο της Pfizer αναπτύσσεται από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ενώ η διάθεσή του στις χώρες της ΕΕ και τη Βρετανία γίνεται μέσω Βελγίου.

Η διάθεση των εμβολίων έχει ανέλθει σε μείζον ζήτημα στο πλαίσιο της εμπορευματοποιημένης υγείας και των ανταγωνισμών των φαρμακευτικών εταιρειών στο πλαίσιο των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών των χωρών.

Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο Reuters ότι η AstraZeneca προσφέρθηκε κατά την διάρκεια δύο έκτακτων συνεδριάσεων χθες, Δευτέρα, να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ξεκινούσαν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου.

Μία από τις πηγές, που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι η AstraZeneca αναθεώρησε προς τα επάνω τους στόχους παράδοσης για τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τις περικοπές που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εταιρεία δεν έδωσε αποσαφηνίσεις για τις παραδόσεις του Μαρτίου.

Ο δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε απευθείας στις συνομιλίες, δήλωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πρόταση για αύξηση των παραδόσεων. Η AstraZeneca εργάζεται με τριμηνιαίους στόχους. Κατά συνέπεια, μία αύξηση τον Φεβρουάριο, αν δεν συνοδευτεί από αύξηση τον Μάρτιο, δεν συνιστά συνολική αύξηση παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Μετά τις χθεσινές έκτακτες συνεδριάσεις, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η AstraZeneca δεν έδωσε τις «προσήκουσες απαντήσεις» στις ερωτήσεις που έθεσε η ΕΕ.

«Η ΕΈ προχρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και την παραγωγή» δήλωσε η επίτροπος. Προσθέτοντας ότι «η ΕΕ θέλει να μάθει ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca, πού ακριβώς βρίσκονται μέχρι στιγμής και σε ποιον έχουν παραδοθεί». Είπε επίσης ότι «η ΕΕ επιθυμεί να παραδοθεί το παραγγελθέν και προχρηματοδοτημένο εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. Και θέλουμε να εκπληρωθεί πλήρως το συμβόλαιό μας». Όμως την ίδια ώρα η ΕΕ εξακολουθεί να κρατάει απόρρητα τα συμβόλαια της συγκεκριμένης και άλλων εταιρειών, στο όνομα της «εμπιστευτικότητας» και της «προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού». Έτσι, δεν είναι καν σαφές αν έχουν μπει υποχρεωτικές ρήτρες για τις παραδόσεις.

Η AstraZeneca έχει δηλώσει ότι η αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος στις παραδόσεις είναι αποτέλεσμα προβλημάτων παραγωγής στην Ευρώπη. Ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται σε εργοστάσιο στο Βέλγιο το οποίο διαχειρίζεται η Novasep, εταίρος της AstraZeneca.

Η διαμάχη ΕΕ – AstraZeneca θα μπορούσε να επηρεάσει την προμήθεια του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στη Βρετανία.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υποστήριξε σήμερα τις προτάσεις της ΕΕ για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 από την ΕΕ.

Συνάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020.
Συνάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020. / Πηγή: Eurokinissi

Η Βρετανία θα μπορέσει να εργαστεί με την ΕΈ προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στην προμήθεια των εμβολίων, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, σημειώνοντας πως ο προστατευτισμός δεν αποτελεί τη σωστή προσέγγιση, μετά την πρόταση της ΕΕ να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων.

Το εμβόλιο AstraZeneca, που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν έχει ακόμη εγκριθεί ακόμη στην ΕΕ. Αυτό αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου. Ωστόσο, το μπλοκ υπέγραψε συμφωνία τον Αύγουστο για 300 εκατομμύρια δόσεις, με δυνατότητα για 100 εκατομμύρια επιπλέον.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατομμυρίων ευρώ όταν η ΕΕ σφράγισε, τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την ΕΕ για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19.

Αυτό συνέβη αφού οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τον Μάιο 300 εκατομμύρια δόσεις έναντι έως 1,2 δισεκ. δολαρίων και η Βρετανία, επίσης τον Μάιο, εξασφάλισε 100 εκατ. δόσεις έναντι 84 εκατ. στερλινών (114 εκατ. δολάρια).

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...