ΕΕ: Δηλώνει αύξηση βοήθειας για αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών

Υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας
Υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας / Πηγή: Unsplash

Η ΕΕ προτίθεται να αυξήσει τη βοήθεια προς τον ενεργειακό κλάδο της Ουκρανίας, ο οποίος έχει πληγεί από τις ρωσικές επιθέσεις τις τελευταίες βδομάδες, δήλωσε χτες η επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια, Κ. Σίμσον, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει περίπου το 40% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, κυρίως θερμοηλεκτρικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Να σημειωθεί ότι πριν από τα ρωσικά χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές τις τελευταίες βδομάδες, η Ουκρανία εξήγε ηλεκτρικό ρεύμα στην ΕΕ, ενώ οι Βρυξέλλες δηλώνουν με κάθε ευκαιρία την πρόθεσή τους να αναλάβουν «ηγετικό» ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η Σίμσον συναντήθηκε με τις ουκρανικές αρχές και τις εταιρείες Ενέργειας για να συζητήσει για το πώς η ΕΕ, οι διεθνείς εταίροι και ο ιδιωτικός κλάδος μπορούν να «βοηθήσουν», όπως και για την κατάσταση στον κατεχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη μελλοντική ανασυγκρότηση του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», η Σίμσον χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Ρωσίας «μια σκληρή και απάνθρωπη τακτική για την πρόκληση ανθρώπινου πόνου καθώς πλησιάζει ο χειμώνας» και εν μέσω ανησυχιών ότι η καταστροφή υποδομών Ενέργειας θα προκαλέσει νέο κύμα Ουκρανών προσφύγων προς την ΕΕ.

Αντίστοιχα και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, δήλωσε ότι το Παρίσι θα βοηθήσει το Κίεβο για να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των υποδομών ύδρευσης και Ενέργειας που έχουν υποστεί ζημιές από τα ρωσικά πλήγματα.

Οπως ανακοίνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μια διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι στις 13 Δεκέμβρη με στόχο τη στήριξη των άμαχων πολιτών της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μια διμερής διάσκεψη στις 12 Δεκέμβρη θα έχει επίσης στόχο να αυξήσει την υποστήριξη για την Ουκρανία από γαλλικές εταιρείες, ενώ υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη διάσκεψη με γερμανικούς ομίλους διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα η Γερμανία. Η Γαλλία συμβάλλει επίσης στην ευρωενωσιακή προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας, η οποία ανέρχεται σήμερα σε 22 δισ. ευρώ, καθώς και μέσω των συνεισφορών της στους πολυμερείς οργανισμούς που κινητοποιούνται για τον σκοπό αυτό.

Η Γαλλία θα βοηθήσει επίσης στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας, πρόσθεσε ο Μακρόν, ενώ ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για τις «συγκεκριμένες αποφάσεις για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας».

Παράλληλα, οι δύο Πρόεδροι μίλησαν για την αναστολή της εφαρμογής της συμφωνίας από τη Ρωσία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, με τον Γάλλο Πρόεδρο να καταγγέλλει τη Μόσχα ότι «βλάπτει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Δείτε ακόμα...