ΕΕ: Ενισχυμένη εποπτεία των οικονομιών με αντιλαϊκά μέτρα

EUROKINISSI

Κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, τόσο από το σκέλος της «ενισχυμένης εποπτείας», που εφαρμόζεται στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας όσο και από το πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2021, δημοσιοποιήθηκαν χτες οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με φόντο τη βύθιση του ΑΕΠ φέτος, αλλά και την εξαιρετικά ρηχή ανάκαμψη που αναμένεται για την προσεχή διετία, στην 8η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» διαπιστώνεται ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, «οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, υλοποιώντας ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις».

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται:

— Ο Πτωχευτικός Κώδικας – κόλαφος για τον λαό, για τον οποίο όπως επισημαίνει η Κομισιόν εκκρεμεί το «παράγωγο δίκαιο», συγκεκριμένα 53 υπουργικές αποφάσεις αναφορικά με την ενεργοποίηση του νόμου. Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στη βελτίωση της λειτουργικότητας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς, με στόχο βέβαια την προσέλκυση των επενδυτών και την «επιτυχή κατάληξη» των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ανάρτηση φωτογραφιών τού προς εκπλειστηρίαση ακινήτου καθώς και η διασύνδεση της πλατφόρμας με άλλες κρατικές βάσεις δεδομένων (φορολογικά, ασφαλιστικά στοιχεία κ.ά). Παραπέρα, γίνεται αναφορά στο ζήτημα της επιτάχυνσης και των δικαστικών διαδικασιών.

— Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα επισημαίνεται ότι η αναβολή πληρωμών για δάνεια λόγω πανδημίας σε συνδυασμό με άλλα μέτρα για την ώρα έχει συμβάλει στην προστασία του ισολογισμού των τραπεζών, ωστόσο η άρση των σχετικών (προσωρινών) ρυθμίσεων ενδέχεται να δημιουργήσει και νέο κύμα «κόκκινων» δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται λόγος για την ανάγκη συμπληρωματικών παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, προαναγγέλλοντας έναν νέο γύρο εκβιασμών για να βγάλουν «από τη μύγα ξίγκι».

— Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν επίσης να επανεκκινήσουν την «επαναξιολόγηση» του φόρου περιουσίας, εκτιμώντας ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων θα είναι έτοιμες έως τον Μάρτη και ο ΕΝΦΙΑ για το 2021 θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές.

Η νέα έκθεση της Κομισιόν επαναλαμβάνει ότι ο μεγάλος τομέας των υπηρεσιών και η εξάρτηση από τον διεθνή Τουρισμό καθιστούν την ελληνική οικονομία «ιδιαίτερα ευάλωτη σε σοκ που προκαλούνται από ταξιδιωτικούς περιορισμούς και μέτρα κοινωνικής απόστασης», επισημαίνοντας πως η ταχεία πολιτική απάντηση (κυβερνητικά πακέτα στήριξης στο κεφάλαιο) μείωσε τον αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις. Επισημαίνουν ακόμη ότι η αβεβαιότητα παραμένει πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα σε σχέση με τον τουριστικό τομέα, ενώ γίνεται λόγος για πρόσθετους κινδύνους που σχετίζονται με γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και μεταναστευτικές πιέσεις.

Να σημειωθεί ότι στην έκθεση δεν έχουν ενσωματωθεί οι επιπτώσεις από το τελευταίο lockdown, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη θα είναι βραδύτερη από αυτήν που αναμενόταν προηγουμένως.

Σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ενίσχυσης του ΑΕΠ για την 10ετία 2020 – 2029 αναμένεται μόλις σε 0,6% και για την περίοδο 2030 – 2060 σε 1,5%. Παράλληλα, τα πλεονάσματα μετά το 2022 και με ορίζοντα το 2060 προσδιορίζονται στο 2,2% του ΑΕΠ, προκειμένου βέβαια να καταστεί «βιώσιμο» το υπερσυσσωρευμένο κρατικό χρέος που φορτώνεται στις πλάτες του λαού, ενώ όπως αναφέρεται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2040 ο δείκτης χρέους θα παραμένει πάνω από το 100% του ΑΕΠ.

Στο διά ταύτα, η έκθεση της Κομισιόν ανάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση δόσης ύψους 767 εκατ. ευρώ προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η έκθεση “αποτυπώνει τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι ο νέος νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, με θετική επίδραση

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...