ΕΕ: Εξαίρεση από το εμπάργκο στο πετρέλαιο ζητούν τέσσερις χώρες

Πετρέλαιο

H ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, έφερε στο προσκήνιο τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ, λόγω των διαφορετικών συμφερόντων των αστικών τάξεων κάθε χώρας ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας και της Βουλγαρίας δήλωσαν ότι επιδιώκουν από την ΕΕ εξαιρέσεις και μεταβατική περίοδο αναφορικά με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, η Σλοβακία επιθυμεί μια μεταβατική περίοδο χρονικής διάρκειας τριών ετών για να εφαρμόσει σταδιακά το εμπάργκο που προτείνει η ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρίτσαρντ Σούλικ.

Η Σλοβακία προμηθεύεται σχεδόν όλο το αργό της πετρέλαιο από τη Ρωσία, κυρίως μέσω του αγωγού Ντρουζμπά, και συντάχθηκε με την Ουγγαρία, που εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες, στην επιδίωξη εξαιρέσεων από τα σχέδια για εμπάργκο πετρελαίου τα οποία επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Συμφωνούμε με αυτήν την κύρωση, αλλά λέμε ότι χρειαζόμαστε μια μεταβατική περίοδο μέχρι να προσαρμοστούμε στην κατάσταση», είπε ο Σούλικ σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα. «Αυτό που συζητείται σήμερα είναι η διάρκεια της μεταβατικής περιόδου». Ο Σλοβάκος υπουργός ανέφερε ότι μια μεγαλύτερη χρονική μετάβαση θα δώσει χρόνο στη χώρα να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες.

Μια πηγή της ΕΕ δήλωσε στο Reuters ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2023 βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων.

Από την πλευρά της η Ουγγαρία ανέφερε, διά του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, καθώς αυτό θα καταστρέψει την ενεργειακή της ασφάλεια.

«Το πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών θα απαγόρευε τις αποστολές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, σε ένα μάλλον σύντομο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση της Ουγγαρίας στα τέλη του επόμενου έτους», δήλωσε ο Σιγιάρτο σε ένα βίντεο στο Facebook, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη δεν μπορεί να υποστηρίξει τα μέτρα στην τρέχουσα μορφή τους.

Η Ουγγαρία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε αυτά τα μέτρα μόνο εάν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών εξαιρεθούν από τις κυρώσεις, είπε ο υπουργός.

Η Βουλγαρία θα επιδιώξει παρόμοιες εξαιρέσεις. Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Capital ότι η χώρα του «μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά τις τιμές των καυσίμων. Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάσει εξαιρέσεις, θα θέλαμε να επωφεληθούμε από τέτοιες εξαιρέσεις».

Η Τσεχία θα επιδιώξει μια περίοδο εξαίρεσης από το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο, κερδίζοντας χρόνο για την αύξηση της χωρητικότητας των αγωγών, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτήν την απόφαση (για τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου), δεδομένου ότι η Τσεχία θα έχει κάποια αναβολή έως ότου αυξηθεί η χωρητικότητα σε αγωγούς πετρελαίου που μπορούν να παραδώσουν πετρέλαιο στην Τσεχική Δημοκρατία», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «προσπαθούμε να πάρουμε αυτή την αναβολή για δύο, ίσως και τρία χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...