ΕΕ – Γερμανία: «Άσφαιρα πυρά» κατά της τουρκικής επιθετικότητας ενόψει Συνόδου Κορυφής

ερντογάν μισέλ
Φώτο Αρχείου / Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ / Πηγή: Eurokinissi

Στην τακτική της φραστικής καταδίκης και των ευχολογίων σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, εξακολουθεί να κινείται η ΕΕ και παραπέμπει σε τυχόν «θετική εξέλιξη» από την Άγκυρα έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου. Ενώ η Γερμανική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι «παραμένει αναγκαία η συζήτηση για τα θέματα ουσίας», παραπέμποντας έτσι στο παζάρι που γίνεται με την Άγκυρα και βέβαια αποφεύγει την παραμικρή αναφορά στη λέξη κυρώσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε σήμερα ότι «τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβρη. Από τότε τα πράγματα δεν ήταν πολύ θετικά. Είδαμε πως υπήρξαν μονομερείς ενέργειες και εχθρική ρητορική. Θα συζητήσουμε κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 10 Δεκέμβρη και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε εφόσον διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει θετική εξέλιξη».

«Πιστεύω ότι το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε ο Μισέλ, χωρίς όμως σε κανένα σημείο του λόγου του να χρησιμοποιήσει τη λέξη κυρώσεις, διότι, όπως διευκρίνισαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υπάρχουν κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, που αντιτίθενται σ’ αυτές. «Οι κυρώσεις είναι ένα ζήτημα που εναπόκειται στα κράτη μέλη. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ. Δεν μπορώ να προκαταλάβω το αποτέλεσμα της συζήτησης, αυτό που κάνω είναι να την προετοιμάζω και να προτείνω εναλλακτικές επιλογές», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ στη Ρώμη, όπου συμμετείχε σε μια συνάντηση.

Τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, της καγκελάριου της Γερμανίας Α. Μέρκελ και του προέδρου της Τουρκίας Ρ.Τ Ερντογάν
Τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, της καγκελάριου της Γερμανίας Α. Μέρκελ και του προέδρου της Τουρκίας Ρ.Τ Ερντογάν / Πηγή: Eurokinissi

«Αναγκαία η συζήτηση»

Για τα «πολιτικά δύσκολα» πεδία, όπως η ανατολική Μεσόγειος, δεν διαφαίνεται λύση και παραμένει αναγκαία η συζήτηση για τα θέματα ουσίας, διαμηνύει η γερμανική κυβέρνηση. Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σήμερα σχετικά με το εάν κατά την Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου θα ληφθεί απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφασίζει κυρώσεις – για κυρώσεις προβλέπεται στην ΕΕ μια νομικής φύσεως διαδικασία», ενώ επισήμανε ότι η ΕΕ τον Οκτώβριο συμφώνησε να ασχοληθεί εκ νέου τον Δεκέμβριο με τις σχέσεις της με την Τουρκία. «Αυτή την πολιτική συζήτηση, της επόμενης Πέμπτης και Παρασκευής, δεν θέλω να την προκαταλάβω σήμερα».

Στο ίδιο πνεύμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ σημείωσε ότι και οι υπουργοί Εξωτερικών θα ασχοληθούν την Δευτέρα με το θέμα, προετοιμάζοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφεύγοντας και εκείνη να προεξοφλήσει πιθανό αποτέλεσμα.

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με τις τελευταίες κινήσεις της ‘Αγκυρας, η κυρία ‘Αντεμπαρ τόνισε ότι «τα πολιτικά δύσκολα πεδία, π.χ. η ανατολική Μεσόγειος, παραμένουν πεδία όπου δεν διαφαίνεται λύση και όπου παραμένει αναγκαία η συζήτηση για τα θέματα ουσίας. Και με αυτή την κατάσταση πάμε την επόμενη εβδομάδα και στα Συμβούλια».

Κυβέρνηση: Προσηλωμένη στις λυκοσυμμαχίες

Σε συζήτηση που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον δημοσιογράφο του Politico Μάθιου Καμίνσκι στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου τεχνολογίας και καινοτομίας «Web Summit» της Λισαβόνας, επέμεινε πως «τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορούν την Ευρώπη, καθώς επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο. Σχετίζονται με το ΝΑΤΟ, καθώς επηρεάζουν το νοτιοανατολικό του τμήμα» και διεμήνυσε ότι «έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες. Και πιστεύω πως αυτό είναι πλέον σαφές σε όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτή τη γωνιά του κόσμου».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «τα λόγια δεν αρκούν πλέον. Θα πρέπει να δούμε ξεκάθαρες πράξεις από την τουρκική πλευρά και αυτό σημαίνει πραγματική αλλαγή στην πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «θα περιμέναμε, λοιπόν, σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Τουρκίας κάποια στιγμή εάν εννοεί τα όσα λέει ο Πρόεδρος Ερντογάν τελευταία, ότι δηλαδή επιθυμεί στενές σχέσεις με την Ευρώπη και τη Δύση».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Δείτε ακόμα...