ΕΕ: H στρατιωτικοποίηση της Ένωσης και η ενέργεια τα βασικά θέματα στη Σύνοδο Κορυφής 10 – 11 Μαρτίου

EUROKINISSI

Η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα και τα νέα οικονομικά δεδομένα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Μάρτη στις Βερσαλλίες. 

Η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και η Ενέργεια θα συζητηθούν την πρώτη μέρα της συνεδρίασης, σύμφωνα με την πρόσκληση που απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προς τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών. Τη δεύτερη μέρα θα συζητηθεί το «νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο» παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του προέδρου του Eurogroup.

Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, φαίνεται πως επιταχύνεται ο σχεδιασμός της μετά και την απόφαση της Γερμανίας να δαπανήσει 100 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς. Διαφοροποιήσεις εντός και εκτός ΕΕ υπάρχουν σε ό,τι αφορά το ενεργειακό. Αρκετά κράτη αδυνατούν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να τάσσονται κατά σε τυχόν κυρώσεις που θα συνιστούν εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, όπως έπραξαν οι ΗΠΑ. 

Ενδεικτικό είναι πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην πρόσκλησή του δεν μιλά για εμπάργκο ή κυρώσεις, αλλά για «μείωση των εξαρτήσεών μας».

Επιπλέον, η ΕΕ που είναι κυρίως καταναλωτής εισαγόμενου φυσικού αερίου και πετρελαίου θα υποστεί σοβαρές επιπτώσεις από τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών, που θα μεταφερθούν κυρίως στις πλάτες των λαών. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...