ΕΕ: Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν αναβιώνει τη δύναμη ταχείας αντίδρασης

Η κατάσταση χάους που επικράτησε κατά την αποχώρηση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, οδήγησαν την ΕΕ να επαναφέρει την απόφασή της, ότι πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επέμβει στρατιωτικά σε οποιαδήποτε κρίση, χωρίς να βασίζεται στα αμερικανικά στρατεύματα.

Πριν 20 χρόνια οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν για πρώτη φορά να συγκροτήσουν μια δύναμη 50.000-60.000 ατόμων, αλλά δεν κατάφεραν να την θέσουν σε λειτουργία. Τώρα, τα κράτη της ΕΕ επανέρχονται και πάλι στη δημιουργία μιας ευέλικτης δύναμης 5.000 ατόμων. Και μάλιστα θέλουν μια συμφωνία για τον σχεδιασμό έως τον Μάρτιο του 2022, όπως γράφει το πρακτορείο Reuters.

Την Τετάρτη, οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας. Αρκετοί εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι η ΕΕ, δεν ήταν σε θέση να προστατεύσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ για τρεις επιπλέον ημέρες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ στις 31 Αυγούστου, ώστε να επιτρέψουν περισσότερες εκκενώσεις. Η αίσθηση της παράλυσης στις πρωτεύουσες της ΕΕ για το Αφγανιστάν ήταν ιδιαίτερα έντονη

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Γαλλίας, Γερμανίας αλλά και η Βρετανία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, ήταν μεταξύ εκείνων που ήθελαν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις εκκενώσεις των πολιτών τους και των συνεργατών τους Αφγανών μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου.

“Δεν χρειαζόμαστε άλλο ένα τέτοιο γεωπολιτικό γεγονός για να κατανοήσουμε ότι η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει για μεγαλύτερη αυτονομία λήψης αποφάσεων και μεγαλύτερη ικανότητα δράσης ανά τον κόσμο”, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Charles Michel, προεδρεύων στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στο Bled Strategic Φόρουμ στη Σλοβενία.

Το ΝΑΤΟ ενθαρρύνει και αυτές τις απόψεις ενώ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει τους Ευρωπαίους να επενδύσουν σε ευέλικτες ταχυκίνητες μονάδες.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την Ευρώπη, έτσι ώστε να μην την αφήσουμε ποτέ στους Αμερικανούς», δήλωσε ο Armin Laschet, συντηρητικός υποψήφιος της Γερμανίας που θα διαδεχθεί την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις ομοσπονδιακές εκλογές αυτού του μήνα. Είναι ξεκάθαρο πώς αντιλαμβάνεται αυτή την εξέλιξη η Γερμανία, καθώς επιδιώκει να προστατεύσει και να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα, σε σχέση με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην Ε.Ε. αλλά και έναντι των αμερικανο-νατοϊκών. Στη λογική αυτή εντάσσεται και η επιθυμία να πάρει σάρκα και οστά η δύναμη ταχείας αντίδρασης με διττό ρόλο. Την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ΕΕ και τη συμμετοχή στους αντίστοιχους των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, όπου τα συμφέροντα είναι κοινά.

Η εξωτερική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ “Η Αμερική Πρώτα”, καθώς και η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από την Ρωσία, έχουν ήδη επιταχύνει τις διεργασίες στις Βρυξέλλες για τη δημιουργία της κοινής αμυντικής πολιτικής της ΕΕ. Είναι γνωστό ότι πολύ πρόσφατα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ μίλησε για τη δημιουργία της Τράπεζας του ΝΑΤΟ. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση πολλών ιμπεριαλιστικών κρατών.

Πέρα από αυτό, η ΕΕ προχωρεί σε σημαντικές κινήσεις. Η Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ), από το 2016 ενισχύεται. Μερικές από τις σημαντικότερες δράσεις της είναι:

  • η έναρξη της PESCO, μιας μόνιμης δομής διοίκησης και ελέγχου για τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή μη εκτελεστικών στρατιωτικών αποστολών
  • ο μηχανισμός χαρτογράφησης των αμυντικών ικανοτήτων
  • το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας
  • η βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας
  • η στρατηγική επισκόπηση της μη στρατιωτικής διάστασης της ΚΠΑΑ, η οποία έλαβε τη μορφή συμφώνου μη στρατιωτικής ΚΠΑΑ
  • ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη εκτός προϋπολογισμού
  • η ισχυρή πολιτική για τον κυβερνοχώρο
  • η ενίσχυση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η ΕΕ επιδιώκει να μπει πιο δυναμικά στο παιχνίδι της στρατιωτικής εμπλοκής. Αυτό ήταν απαίτηση κυρίως της Γαλλίας, που δια του Προέδρου της είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ ως εγκεφαλικά νεκρό, αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές. Το περιστατικό συνέβη όταν γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρήθηκε ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων. Ο Εμ. Μακρόν σημείωσε ότι αυτή είναι μία «από τις πιο πειστικές αποδείξεις του εγκεφαλικού θανάτου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» και έκανε λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση». Το ΝΑΤΟ, αλλά και οι ΗΠΑ αντέδρασαν από τη σκοπιά των δικών τους συμφερόντων σε αυτές τις απόψεις. Μάλιστα ο ίδιος έχει καταθέσει επίσημα άποψη για την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει δικό της αμυντικό μηχανισμό που θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις και τις επιθυμίες των ΗΠΑ. Μετά την εμπειρία στο Αφγανιστάν οι διαδικασίες επιταχύνονται.

Η ΕΕ ετοιμάζεται να αποκτήσει κι αυτή στρατιωτική δύναμη για την προώθηση των δικών της συμφερόντων. Οι λαοί της ΕΕ, αλλά και γενικότερα της Ευρώπης, που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν μια ακόμη πολεμική μηχανή, οφείλουν να αντιδράσουν, για να μην πάρουν σάρκα και οστά τα σχέδιά τους.

Η διαρκής πίεση προς Ρωσία και Κίνα δεν προοιωνίζει κάτι θετικό. Όλες οι δραστηριότητες των στρατευμάτων διεξάγονται στα σύνορα των δυο αυτών μεγάλων χωρών. Οι λαοί έχουν τη δύναμη στα χέρια τους να σταματήσουν αυτή την κατάσταση. Όχι άλλο αίμα, όχι άλλη προσφυγιά, όχι άλλη καταστροφή. Όχι ακόμη μια ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή, που θα πλαισιώνει τις ήδη υπάρχουσες.

Ούτε γη, ούτε αέρα, ούτε νερό στις λυκοσυμμαχίες και στους φονιάδες των λαών.

Γιάννης Αγγέλου
Σχης (ΜΧ) εα
ΜΒΑ, Ms’c

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...