ΕΕ – ΗΠΑ : Άρση δασμών και ενέργειες για «παγκόσμια συμφωνία» για χάλυβα – αλουμίνιο

Εργοστάσιο παραγωγής Χάλυβα, Ατσάλι, εργαζόμενοι
Εργοστάσιο Χάλυβα / Πηγή: Unsplash, Ant Rozesky

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20, ΕΕ και ΗΠΑ συμφώνησαν μετά από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις την άρση των τελωνειακών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εξάγονται από την Ευρώπη στην αμερικανική αγορά, οι οποίοι είχαν επιβληθεί επί προεδρίας Τραμπ.

Με στόχο να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από την Κίνα κυρίως και στον κλάδο του χάλυβα, οι ΗΠΑ θα επιτρέπουν αδασμολόγητες εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, ενώ από την πλευρά της η ΕΕ θα αναστείλει σχετικούς δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ.

Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, ΗΠΑ και ΕΕ σκοπεύουν να διαπραγματευτούν «μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της έντασης του άνθρακα και της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» της Κίνας στον χάλυβα, ένα ζήτημα που αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιων παζαριών εδώ και χρόνια.

Με ξεκάθαρο στόχο να πληγούν κράτη, όπως Κίνα και Ρωσία, με ισχυρή βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου, ΗΠΑ και ΕΕ καλούν σε μια «παγκόσμια συμφωνία» με όσα κράτη το επιθυμούν, ώστε να μειωθεί το εμπόριο «προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου υψηλής έντασης σε άνθρακα».

Αντίστοιχα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, προανήγγειλε διαπραγματεύσεις και πρωτοβουλίες «για έναν νέο Παγκόσμιο Διακανονισμό για τον Αειφόρο Χάλυβα», ενώ χαρακτήρισε αυτήν τη συμφωνία «νέο ορόσημο στην ανανεωμένη εταιρική σχέση ΕΕ – ΗΠΑ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...