ΕΕ – Κείμενο Συμπερασμάτων: Ευτυχώς που δεν επέβαλλε κυρώσεις στην Ελλάδα…

Έκτακτη σύνοδος κορυφής Αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 - «Κείμενο Συμπερασμάτων» για τις σχέσεις με την Τουρκία
Έκτακτη σύνοδος κορυφής Αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 / Πηγή: EUROKINISSI

Μετά από ολονύκτιες συζητήσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα Κείμενο Συμπερασμάτων, αναμενόμενο ως προς τη “στρατηγική σχέση” της με την Τουρκία για την παραμονή της στην ευρωατλαντική συμμαχία, και με το βλέμμα της διείσδυσης ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην Ανατ. Μεσόγειο, μέσω και του διαλόγου συνεκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με το κείμενο, “η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον να υπάρχει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και να αναπτυχθεί συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία, τονίζεται στο Κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής”.

Σ΄αυτό το πλαίσιο όχι μόνο δεν πήρε μέτρα κυρώσεων, αλλά αντιθέτως ενίσχυσε τις τουρκικές απαιτήσεις βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι του διαλόγου, τις κατά επανάληψη επιθετικές ενέργειές της Τουρκίας με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και παίρνοντας θετικά μέτρα αναβάθμισης της συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία στη βάση και της Κοινής Δήλωσής ΕΕ-Τουρκίας το 2016.

Συνοδος κορυφής Ευρωπαϊκό συμβούλιο
Φώτο αρχείου / Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης Πηγή: EUROKINISSI

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, η απόφαση του Ε.Σ. ούτε το “φύλο συκής” δεν κράτησε

Από το αρχικό Κείμενο Συμπερασμάτων που απουσίαζε ακόμα και το συνηθισμένο ευχολόγιο για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων [που μπήκε μετά στο τελικό], προκάλεσε τις «ενστάσεις φύλου συκής» της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης χωρίς να αναιρεί την βασική ουσία του Κειμένου και τη στρατηγική της ΕΕ.

H ελληνική συμβιβαστική πρόταση ζητούσε να συμπεριληφθούν τα εξής:

  • «η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία»
  • «οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως»
  • «όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιαο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών – κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση»
  • «η ΕΕ καλοσωρίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».
  • «η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη “mavi vatan”  δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες». Από την κυβέρνηση έλεγαν πως έγινε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και πως το τελικό Κείμενο που υιοθετήθηκε είναι καλύτερο για τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου από εκείνο που είχε προταθεί αρχικά.

Στο τελικό Κείμενο Συμπερασμάτων λοιπόν, δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για «κυρώσεις», αντίθετα παραπέμπει στο αόριστο μέλλον και ενεργοποίηση συγκεκριμένων άρθρων των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων (29, 215), και χρησιμοποίησή τους από την ΕΕ, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, που αυτές διαχρονικά συντελούνται κατ΄επανάληψη. Δεν υπάρχει πουθενά λέξη για παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Προφανώς η ΕΕ έχει δυο ζυγαριές, π.χ. από τη μια η Λευκορωσία και από την άλλη η Τουρκία.

«…Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ)»

Επίσης, «καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ)». Παράλληλα εντάσσοντας και το Κυπριακό στο πλαίσιο του διαλόγου για συνεκμετάλλευση με τη συμμετοχή και της ΕΕ-ευρωπαϊκών μονοπωλίων, τονίζει ότι «η Σύνοδος Κορυφής καταδικάζει …την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου… και καλεί την Τουρκία να αποδεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου για έναρξη διαλόγου με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου… υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων»”.

Έκτακτη σύνοδος κορυφής Αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 - «Κείμενο Συμπερασμάτων» για τις σχέσεις με την Τουρκία
Έκτακτη σύνοδος κορυφής Αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 / Πηγή: EUROKINISSI

Η ΕΕ επιβεβαιώνει ότι δεν αναγνωρίζει ποια είναι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Η ΕΕ για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνει ότι δεν αναγνωρίζει ποια είναι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, και κλείνει το μάτι στην Τουρκία με μια ασαφή ‘sic’ δήλωση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την «πλήρη αλληλεγγύη του» προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων «η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά». Όταν όμως αυτά παραβιάζονται παραπέμπει σε διάλογο με την Τουρκία… Διάλογο συνεκμετάλλευσης, τον οποίο χαιρετίζει και με το Κείμενο Συμπερασμάτων κάνοντας αναφορά για «τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία», θέλοντας να εντάξει και τον δικό της ρόλο, στον υπό την εποπτεία διάλογο – συνδιαχείριση των ΗΠΑ,ΝΑΤΟ,ΕΕ.

Η ΕΕ προχωρά σε ενίσχυση των σχέσεών της με την Τουρκία

Η ΕΕ περιχαρής, προχωρά σε ενίσχυση των σχέσεών της με την Τουρκία. Με το βλέμμα στις σχέσεις που έχει η λυκοσυμμαχία με την Άγκυρα, ειδικά τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη όπως η Γερμανία, Γαλλία, στο Κείμενο των Συμπερασμάτων αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να ξεκινήσει μια «θετική πολιτική ατζέντα» ΕΕ – Τουρκίας, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου, καθώς και τη συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης, δυνάμει της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας (2016). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον πρόεδρό του, σε συνεργασία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την υποστήριξη του ύπατου εκπροσώπου, να εκπονήσει πρόταση για την ανανέωση της ατζέντας ΕΕ – Τουρκίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, θα επανέλθει και θα λάβει αποφάσεις αναλόγως, κατά περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του τον Δεκέμβρη, σύμφωνα με το Κείμενο.

Με στόχο να δοθεί επιπλέον ώθηση στις διαβουλεύσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγκαλέσει πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Η διάσκεψη αυτή θα μπορούσε να καταπιαστεί με ζητήματα για τα οποία απαιτούνται πολυμερείς λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης, της ασφάλειας, της Ενέργειας, της μετανάστευσης και της οικονομικής συνεργασίας, σύμφωνα με το Κείμενο των Συμπερασμάτων.

Κυρώσεις στην Λευκορωσία

Ακολούθως ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η ΕΕ είναι πλέον έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις σε 40 άτομα από την Λευκορωσία που ευθύνονται για τη βία τη νοθεία και την καταστολή στη χώρα αυτή μετά τις παράτυπες εκλογές του Αυγούστου. 

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245
Φώτο Αρχείου / Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ORUC REIS με τη συνοδεία της Φρεγάτας TCG ORUCREIS (F245) / Πηγή: Turkish Navy

Νέοι κίνδυνοι για το λαό

Η ελληνική κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, για την υπεράσπιση των εγχώριων και διεθνών μονοπωλιακών ομίλων, για την ενίσχυση της ελληνικής αστικής τάξης σε συνεργασία με τους άλλους ιμπεριαλιστές συμμάχους της, οδηγούν το λαό σε νέους κινδύνους σε μια περιοχή που ‘φλέγεται’ κυριολεκτικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...