ΕΕ: Κούρσα πολεμικών δαπανών με συνολικά 214 δισ. για τα κράτη – μέλη

Το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS
Το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας, τα κράτη της ΕΕ «επένδυσαν» το 2021 συνολικά 214 δισ. ευρώ σε «αμυντικές» δαπάνες.

Μάλιστα, ο Οργανισμός τονίζει ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια τα κράτη – μέλη θα χρειαστεί να ξοδέψουν τουλάχιστον 70 δισ. περισσότερα «ώστε να καλύψουν το έλλειμμα αμυντικών επενδύσεων και να αυξήσουν την ετοιμότητα της ΕΕ».

Μπροστά στη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζ. Μπορέλ, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει από κοινού αγορά «αμυντικού» εξοπλισμού της ΕΕ, ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση των πόρων, ανοίγοντας παράλληλα το ενδεχόμενο η ΕΕ να προσεγγίσει ενιαία τα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας ώστε να κλείσει συμφωνίες με καλύτερους όρους.

Η «κούρσα» των πολεμικών δαπανών δεν έχει σταματημό για τις κυβερνήσεις στην ΕΕ, την ώρα που ακρίβεια και φόροι τσακίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Από την άλλη, πρόκειται για δαπάνες που δεν έχουν να κάνουν με την άμυνα, αλλά με τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς μεταξύ αντίπαλων ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων να επιβληθούν στη διανομή της πίτας των αγωγών, των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Αυτό δείχνει άλλωστε και η απόφαση της Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, μέχρι το 2025 να καταστούν «πλήρως λειτουργικά» τα σχέδια ταχείας ανάπτυξης των ευρωπαϊκών στρατευμάτων για τη «διάσωση και εκκένωση αμάχων» και τη «σταθεροποίηση περιοχών» ύστερα από περιόδους κρίσης, ώστε η ΕΕ να γίνει πιο αποτελεσματική στην «αυτοτελή» υπεράσπιση των μονοπωλίων της.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...