ΕΕ: «Μέτρα» κατά της πανδημίας με το μυαλό στις προτεραιότητες του κεφαλαίου

ΕΕ - Σημαίες

Νέα δέσμη τάχα μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το μυαλό στις προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου και ενώ ΕΕ – κυβερνήσεις και μεγαλοεργοδοσία έχουν τεράστιες ευθύνες για τα πετσοκομμένα και υπαγορευμένα από την μεγαλοεργοδοσία πρωτόκολλα και η νέα έξαρση της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των κυβερνήσεων ότι «πήραν μέτρα» και «έχουν θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας».

Τα «μέτρα» στοχεύουν «στην καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης του ιού και της αποτελεσματικότητας της αντιμετώπισης», ενισχύουν «καλά στοχοθετημένα τεστ», διευκολύνουν την ανίχνευση επαφών, βελτιώνουν τις προετοιμασίες για εκστρατείες εμβολιασμού και «διατηρούν την πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, όπως εξοπλισμό εμβολιασμού, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κυκλοφορία στην ενιαία αγορά όλων των εμπορευμάτων και διευκολύνουν τα ασφαλή ταξίδια».

Η ανακοίνωση έρχεται πριν από την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στις 29 Οκτωβρίου για το συντονισμό COVID-19, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης Οκτωβρίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταπόκρισή μας στην ΕΕ. Σήμερα ξεκινάμε πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση του ιού. Από την αύξηση της πρόσβασης σε γρήγορα τεστ και την προετοιμασία εκστρατειών εμβολιασμού έως τη διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών όταν είναι απαραίτητο. Καλώ τα κράτη μέλη να συνεργαστούν στενά. Τα θαρραλέα μέτρα που λαμβάνονται τώρα θα βοηθήσουν στη διάσωση ζωών και στην προστασία των μέσων διαβίωσης. Κανένα κράτος μέλος δεν θα βγει με ασφάλεια από αυτήν την πανδημία έως ότου το κάνουν όλοι».

Τα «μέτρα» αυτά είναι:

«Βελτίωση της ροής πληροφοριών για τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων». Για τη βελτίωση της ανταλλαγής δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να παρέχουν όλα τα σχετικά δεδομένα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και στην Επιτροπή.

«Δημιουργία πιο αποτελεσματικών και γρήγορων τεστ». Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να υποβάλουν εθνικές στρατηγικές ανίχνευσης έως τα μέσα Νοεμβρίου. Για να αγοράσει άμεσα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου και να τα παραδώσει στα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα διαθέσει 100 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης. Εάν τα κράτη μέλη απαιτούν για την είσοδο ταξιδιωτών στη χώρα να προηγείται διενέργεια τεστ και στη χώρα προέλευσης δεν γίνονται τεστ σε ασυμπτωματικούς πολίτες, τότε θα πρέπει να προσφέρεται στους ταξιδιώτες η δυνατότητα να υποβληθούν σε τεστ μετά την άφιξη τους. Εάν απαιτούνται ή συνιστώνται αρνητικά τεστ COVID-19 για οποιαδήποτε δραστηριότητα, είναι απαραίτητη η αμοιβαία αναγνώριση των τεστ, ιδίως στο πλαίσιο του ταξιδιού.

«Πλήρης χρήση εφαρμογών παρακολούθησης επαφών και προειδοποίησης διασυνοριακά». Διασύνδεση των εθνικών εφαρμογών ανίχνευσης επαφών και προειοδοποίησης

– «Αποτελεσματικός εμβολιασμός». Η Επιτροπή διαπραγματεύεται συμφωνίες με τους παραγωγούς εμβολίων για τη διάθεση τους στους Ευρωπαίους και στον υπόλοιπο κόσμο μόλις αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Μόλις είναι διαθέσιμα, τα εμβόλια πρέπει να διανεμηθούν και να χρησιμοποιηθούν «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Στις 15 Οκτωβρίου, η Επιτροπή καθόρισε τα βασικά μέτρα που πρέπει να λάβουν τα κράτη μέλη για ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών εμβολιασμού. Να σημειωθεί όμως ότι στις 27 Οκτωβρίου διέρρευσε από την Επιτροπή ότι δεν θα προλάβουν να εμβολιαστούν όλοι πριν το 2022.

– «Αποτελεσματική επικοινωνία με τους πολίτες». Να ξαναρχίσουν επικοινωνιακές εκστρατείες «για την αντιμετώπιση ψευδών, παραπλανητικών και επικίνδυνων πληροφοριών που συνεχίζουν να κυκλοφορούν και για την αντιμετώπιση του κινδύνου “πανδημικής κόπωσης”», όπως επίσης για την «αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης του κοινού» για τον εμβολισμό.

– «Εξασφάλιση βασικών προμηθειών». Η Επιτροπή επεκτείνει την προσωρινή αναστολή δασμών και ΦΠΑ κατά την εισαγωγή από τρίτες χώρες ιατρικού εξοπλισμού και εργαλείων που απαιτούνται για την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη θεραπεία του COVID-19. Η Επιτροπή προτείνει επίσης ότι τα νοσοκομεία και οι γιατροί δεν θα πρέπει να καταβάλλουν ΦΠΑ σε εμβόλια και σετ ανίχνευσης του κορονοϊού που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμησή του.

– «Διευκόλυνση ασφαλών ταξιδιών». Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πλήρως τη σύσταση για μια κοινή και συντονισμένη προσέγγιση των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία. Τυχόν μέτρα ελέγχου εσωτερικών συνόρων που εξακολουθούν να υπάρχουν και που σχετίζονται με το COVID-19 πρέπει να αρθούν.

«Επέκταση Πράσινων Λωρίδων», ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι μεταφορές λειτουργούν αποτελεσματικά σε τομείς όπως οι σιδηροδρομικές και πλωτές εμπορευματικές μεταφορές και τα αεροπορικά φορτία. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων σε ολόκληρη την ενιαία αγορά.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...