ΕΕ – ΝΑΤΟ: Καλούν σε «διάλογο» – Διευθέτηση των διμερών «διαφορών»

Τουρκική άσκηση κατάληψης νήσου (EFES2022) με τη συμμετοχή 37 χωρών - Μάης 2022
Φώτο Αρχείου / Τουρκική άσκηση κατάληψης νήσου (EFES2022) με τη συμμετοχή 37 χωρών – Μάης 2022 / Πηγή: TWITTER

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε πως θα ενημέρωνε τους ομολόγους του «για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου». Η σταθερότητα, βέβαια, στο παζάρι της με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ λειτουργεί ακριβώς ως «θερμοκήπιο» για τις αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης, ώστε να παραμείνει σταθερά «δεμένη» στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να παραπέμψει και στους «ισχυρούς συμμάχους» (ΕΕ – ΝΑΤΟ) της χώρας, οι οποίοι βέβαια καλούν συνεχώς σε «διάλογο» τις δύο πλευρές προς διευθέτηση των διμερών «διαφορών».

Κάνοντας, ωστόσο, το μαύρο άσπρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, είπε χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «ο αναθεωρητισμός και η προκλητική στάση της Τουρκίας (…) έχει καταδικαστεί με όλους τους τρόπους από τους Ευρωπαίους ηγέτες». Ταυτόχρονα δεν έχασε ευκαιρία να στείλει ξανά μήνυμα ότι η κυβέρνηση «πάντοτε είναι υπέρ του διαλόγου».

Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, με δήλωσή του στα «Νέα», ανέφερε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, και παρά τις διαβεβαιώσεις της τουρκικής πλευράς, είμαστε μάρτυρες κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς και πρωτοφανών ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Επίσης έβαλε ένα ευχολόγιο ότι η κυβέρνηση «αναμένει από τους εταίρους και συμμάχους να μην ενδίδουν και αυτοί με τη σειρά τους σε εκβιασμούς (σ.σ. της Άγκυρας), με όποιον “μανδύα” και αν αυτοί περιβάλλονται», βάζοντας βασικά τον λύκο να φυλά τα πρόβατα.

Την ίδια ώρα, σε μια σειρά από επιτελεία πληθαίνουν οι αναλύσεις ότι προβλέπεται καλοκαίρι με κλιμακούμενη την τουρκική προκλητικότητα, σοβαρή την πιθανότητα επεισοδίου στη θάλασσα, ή και σε κάποια νησίδα.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται από πλευράς κυβέρνησης με βάση και τον προαναφερόμενο διάπλου τουρκικών και λιβυκών δυνάμεων από το Αιγαίο, είναι η αποστολή τουρκικού ερευνητικού σκάφους νότια της Κρήτης και εντός της οριοθετημένης ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, που τέμνεται με την παράνομη τουρκο-λιβυκή.

Εξάλλου, κατά ορισμένες κυβερνητικές διαρροές, λέγεται ότι το καλοκαίρι η χώρα μπορεί να δεχτεί «υβριδικού τύπου» απειλές στα νησιά, στα χερσαία σύνορα ή και στην ενδοχώρα, π.χ. με φωτιές στα δάση, καταστροφές υποδομών κλπ., και στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση. Ενώ χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ξεκίνησε την ενημέρωση των δημοσιογράφων παραθέτοντας στοιχεία για το πώς προχωρά φέτος η αντιπυρική προστασία, στην οποία, σημειωτέον, η κυβέρνηση εμπλέκει τον στρατό.

Ήδη στο μεταξύ συνεχίζεται η έξαρση της πρακτικής των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων (και χτες τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από την Κανδελιούσσα, νησίδα δυτικά της Νισύρου – το εν λόγω UAV έκανε συνολικά 15 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ άλλη μία έκανε ζεύγος τουρκικών «F-16»), χώρια το γεγονός ότι η Τουρκία έβγαλε στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» (με παράνομη NAVTEX που εκδόθηκε από τον Σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας τους στη Σμύρνη, δέσμευσε για έρευνες δύο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου, δυτικά του 25ου μεσημβρινού, μεταξύ Σκύρου – Αη Στράτη και Λέσβου).

Δείτε ακόμα...