ΕΕ-ΝΑΤΟ: Ωθούν σε «διευθετήσεις» με θύμα τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα

ΕΕ-ΝΑΤΟ: Ωθούν σε «διευθετήσεις» με θύμα τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα / Η προϊσταμένη του Διπλωματικού Γραφείου (του πρωθυπουργού) Άννα Μαρία Μπούρα και ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν
Φώτο Αρχείου / Η προϊσταμένη του Διπλωματικού Γραφείου (του πρωθυπουργού) Άννα Μαρία Μπούρα και ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν

Τόσο η ΕΕ, όσο και το ΝΑΤΟ, ως διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου, όπου ανήκει και η ντόπια αστική τάξη, ωθούν σε «συνεννόηση» και διευθετήσεις, με θύμα τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ και η κυβέρνηση αποδέχεται και υιοθετεί τις τέτοιες πλατφόρμες «διαλόγου» που της στήνουν.

Διόλου τυχαία, ο αναπ. υπουργός Εξωτερικών, Μιλ. Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Βόρειας Μακεδονίας Bojan Maricikj, έλεγε ότι «η Αγκυρα θα έπρεπε να πάρει παράδειγμα από τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες αναπτύσσονται στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και οδηγούν σε ένα μέλλον ευημερίας και για τους δύο λαούς». Σχέσεις που στήθηκαν πάνω στη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της γείτονα στο ΝΑΤΟ, όπως και τα σχέδια των ομίλων.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Δημοκρατία», επικαλούμενη «ξένους διπλωμάτες» που «γνωρίζουν ήδη λεπτομέρειες των ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων», υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται νέες ισορροπίες στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση “σταδίων προσέγγισης” στα οποία κατέληξαν η προϊσταμένη του Διπλωματικού Γραφείου του (πρωθυπουργού) Αννα Μαρία Μπούρα και ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν», σε συνάντησή τους στις 16/12 στις Βρυξέλλες υπό την εποπτεία του συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της γερμανικής Καγκελαρίας, πρέσβη Γενς Πλέτνερ.

Επιμένει ότι «ο διάλογος Μπούρα – Καλίν δεν περιορίστηκε στην αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας», αλλά «στην πραγματικότητα η συνάντηση των Βρυξελλών είχε ευρύτερη ατζέντα, και αξιολογείται ως αφετηρία μιας μακράς διαδικασίας επαφών μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της τουρκικής προεδρίας σε πλήθος θεμάτων». Οτι «δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη συμφωνία Μπούρα – Καλίν με την τυπική έννοια του όρου, αλλά “σχέδιο συμφωνίας” ή άτυπο “προσύμφωνο”», και επίσης ότι «καθόρισαν διαδοχικά “στάδια προσέγγισης” τα οποία θα επιτυγχάνονται με κινήσεις της κάθε πλευράς». Η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμα ότι η Άγκυρα εμμένει στη μη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και ότι «η διπλωματική σύμβουλος του Ελληνα πρωθυπουργού φέρεται ότι δεν απέκλεισε, εκ των προτέρων και κατηγορηματικά, το συγκεκριμένο θέμα από τα “στάδια” επαφών και προσέγγισης».

Δείτε ακόμα...