ΕΕ: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

ΕΕ -Ευρωπαϊκή Ένωση - Ρωσία

Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο για τις ευρωρωσικές σχέσεις καθώς αναμένεται να οριστικοποιηθεί η λίστα των μέτρων κατά φυσικών προσώπων που λαμβάνει η ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Σε δυσκολότερο σταυροδρόμι οδηγούνται οι σχέσεις Ρωσίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία για την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας, με αφορμή την υπόθεση Ναβάλνι.

Μέσα στις επόμενες μέρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα οριστικοποηθεί η λίστα των κυρώσεων (σ.σ. για τη Ρωσία) και των φυσικών προσώπων στα οποία θα εφαρμοστούν. 

Η Ελλάδα δεν εξέφρασε διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες χώρες ενώ η διπλωματική της θέση συνίσταται στη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία.

Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η επίσημη έγκριση των κυρώσεων μέσα στον επόμενο μήνα από τους Ευρωπαίους ηγέτες και ανάμεσα στα μέτρα αναμένεται να είναι το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και οι απαγορεύσεις εισόδου στην ΕΕ.

Την ομοφωνία στην απόφαση επιβεβαίωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, ενώ από την πλευρά του το ρωσικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.

Όπως έγινε γνωστό μάλιστα ο Μπορέλ, θα κάνει προτάσεις για τους στόχους των κυρώσεων εντός των επόμενων ημερών.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...