ΕΕ: Νέες συμφωνίες με Pfizer και Moderna για επί πλέον προμήθειες εμβολίων

εμβόλιο
Πηγή: Eurokinissi

Νέες συμφωνίες με τις εταιρείες με την Pfizer και «Μoderna» για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊό ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που αυξάνονται οι επικρίσεις εναντίον της για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το ζήτημα, με τις κατηγορίες να αφορούν τις μεγάλες καθυστερήσεις στον εφοδιασμό των κρατών-μελών και την προκλητικά ευνοϊκή στάση της απέναντι στις φαρμακοβιομηχανίες.

Με την Pfizer συμφώνησε την προμήθεια φέτος άλλων 200 εκατ. και τη δυνατότητα να ζητήσει άλλες 100 εκατ. δόσεις στη συνέχεια. Η νέα συμφωνία είναι επιπλέον των 300 εκατ. δόσεων που έχουν ήδη δεσμευτεί από την ΕΕ για το 2021, στο πλαίσιο της πρώτης συμφωνίας. Οι επιπλέον 200 εκατ. δόσεις αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2021, με περίπου 75 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο.

Με την Μoderna συμφώνησε την προμήθεια άλλων 150 εκατ. δόσεων, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των δόσεων που έχει εξασφαλίσει για το 2021 απ’ αυτή την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας. Βάσει της συμφωνίας, η οποία επιβεβαίωσε πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί τη Δευτέρα από το «Ρόιτερς», η ΕΕ έχει επίσης επιλογή να αγοράσει άλλες 150 εκατ. την ερχόμενη χρονιά.

Η ΕΕ έχει ήδη κλείσει για φέτος 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna. Οι παραδόσεις άρχισαν τον Γενάρη με στόχο μέχρι το τέλος Μάρτη να έχουν παραδοθεί 10 εκατομμύρια δόσεις, αν και έχουν υπάρξει καθυστερήσεις.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...