ΕΕ: Οι «27» απορρίπτουν τον εκβιασμό της Τουρκίας αλλά παίζουν το παιχνίδι της

Ευρωπαϊκή Ένωση Σημαίες
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Οι “27” της ΕΕ “Απορρίπτουν κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς η Ευρωπαϊκή Ένωση”. Αυτό αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών των 27, μετά την έκτακτη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, που συνήλθε εκτάκτως στις Βρυξέλλες, ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο των 6 σημείων για την υποστήριξη της Ελλάδας σχετικά με τις πιέσεις που δέχεται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη των 27 σε Κύπρο και Βουλγαρία.

Κάλπικη Αλληλεγγύη

Η διαχρονική αλληλεγύη της ΕΕ δεν έχει δώσει κανένα απτό αποτέλεσμα τόσα χρόνια. Η υποκρισία από πλευράς ΕΕ για την τουρκική στάση τόσο στο προσφυγικό όσο και στις παραβατικές αξιώσεις της στο Αιγαίο ξεχειλίζει με κάθε ευκαιρία

Οι “27” καλούν την Τουρκία να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας του 2016, μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ. Πρόκειται για την ίδια συμφωνία που έχει εγκλωβίσει πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τη στήριξη των δυτικών χωρών στον πόλεμό της στη Συρία, η Τουρκία άνοιξε την περασμένη εβδομάδα τα σύνορά της για τους μετανάστες που βρίσκονται στο έδαφός της. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις τουρκικές πρωτοβουλίες στο συριακό, αν θέλει να βάλει τέλος στη μεταναστευτική κρίση.

Αυστηρό μήνυμα καταστολής

Για τους Ευρωπαίους ωστόσο, η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή. Ενώ στο ανακοινωθέν τους τονίζουν ότι το παράνομο πέρασμα των συνόρων δεν θα γίνει ανεκτό.

Προειδοποίησαν οι υπουργοί πως οι χώρες – μέλη της Ένωσης θα λάβουν “όλα τα αναγκαία μέτρα” , “με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο”. Αυτή ήταν η απάντησή τους στις επικρίσεις του ΟΗΕ και των ΜΚΟ, που διαφώνησαν με τη διακοπή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου που αποφάσισε η Αθήνα.

Για «ομόφωνη στήριξη» στο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα από όλους τους υπουργούς που μετείχαν στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Όταν η Ευρώπη δοκιμάζεται, η ενότητα θριαμβεύει (…) Πλήρης αλληλεγγύη με την Ελλάδα. Μια Ευρώπη που προστατεύει, μια Ευρώπη που πετυχαίνει», τόνισε ο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Φτάνει πια με την αλληλεγγύη της ΕΕ. Εδώ και τώρα να δοθεί λύση στο προσφυγικό. Να χορηγηθούν τα απαραίτητα χαρτιά σε πρόσφυγες και μετανάστες από Ελλάδα και Τουρκία ώστε να οδηγηθούν στις χώρες προορισμού τους. Η “αποθήκη ψηχών” που ξαφνικά θυμήθηκαν όλοι τώρα δημιουργήθηκε απ’ ον κανονισμό του Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας.

Δείτε ακόμα...