ΕΕ: “Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν τελειώσει και δεν μπορούν να ανοίξουν εκ νέου”

Μισέλ Μπαρνιέ / Πηγή: Eurokinissi

Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν τελειώσει και δεν μπορούν να ανοίξουν εκ νέου, διεμήνυσε χτες στη βρετανική κυβέρνηση ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, καλώντας το Λονδίνο να αποδεχτεί τη δύσκολη πραγματικότητα που προκάλεσε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ.

Αυτό που έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ για τη Βόρεια Ιρλανδία είναι η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, υποστήριξε, και όχι το πρωτόκολλο «διαζυγίου». Απέρριψε έτσι την πρόταση Βρετανών αξιωματούχων για «αλλαγές» στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Brexit, μετά την πρόσκαιρη προσπάθεια της Κομισιόν να αποτρέψει τη μεταφορά εμβολίων διασυνοριακά μεταξύ της Ιρλανδίας, χώρας – μέλους της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Συνάντησης Κορυφής (European Business Summit) στις Βρυξέλλες, ο Μπαρνιέ ανέφερε ότι «και οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν συναίσθηση των ευθυνών τους στην πλήρη εφαρμογή αυτού του πρωτοκόλλου».

Μελέτη των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων που δημοσιοποιήθηκε χτες καταγράφει ότι σχεδόν το 50% των βρετανικών επιχειρήσεων που κάνουν εξαγωγές στην ΕΕ υποφέρουν από τις νέες εμπορικές ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν λόγω του Brexit. Από αυτό πηγάζει και η πρόταση της κυβέρνησης Τζόνσον. Η έρευνα των επιμελητηρίων (BCC) έγινε σε 1.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες, κατά το διάστημα 18 – 31 Γενάρη, εκ των οποίων 470 είναι εξαγωγείς αγαθών και υπηρεσιών. Οι επιχειρήσεις αναφέρονται κυρίως στα κόστη, στις διοικητικές διατυπώσεις, στις καθυστερήσεις και τη σύγχυση σε σχέση με τους κανόνες που πρέπει να τηρηθούν.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...