ΕΕ: Οι ηγέτες των «27» και των Δυτικών Βαλκανίων συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες

Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 / EUROKINISS

Οι ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια Σύνοδο Κορυφής που θα επαναλάβει τη σημασία της περιοχής για την ΕΕ, καθώς η ενταξιακή τους διαδικασία καθυστερεί στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που διακυβεύονται στην περιοχή.

 «Πρέπει να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία διεύρυνσης και να προωθήσουμε την ενσωμάτωση των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες. Χαρακτηριστικό των αντιθέσεων είναι ότι οι ηγέτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας απείλησαν να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση για να διαμαρτυρηθούν για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας ένταξης, επιβεβαιώνοντας τελικά τη συμμετοχή τους σχεδόν την τελευταία στιγμή.

   Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν την «πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση της ΕΕ στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και να ζητήσουν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης, με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο.

Η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων ξεκινά στις 10.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας). Θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 4μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με βασικά θέματα την έγκριση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, την επισιτιστική ασφάλεια, την κατάσταση στην Ουκρανία, την Τουρκία. Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, 24 Ιουνίου, θα συζητηθεί η μακροοικονομική κατάσταση στην ΕΕ και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σχετικά με την Ελλάδα, σύμφωνα με διαρροές, στις Βρυξέλλες εξετάζεται προσχέδιο κειμένου Συμπερασμάτων που θα αναφέρει πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών – μελών της ΕΕ».

Αποτυπώνοντας και τους πολυεπίπεδους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, Τούρκοι αξιωματούχοι διέδιδαν και χτες πως η στάση της κυβέρνησής τους και το αν θα θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στην επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθούν από το «πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα» και από το εάν είναι επιθετική η τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού προς την Τουρκία στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Ολα αυτά ενώ τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι «η Τουρκία ενίσχυσε τον στόλο με τα γεωτρύπανά της με το πλοίο “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν”. Είναι έβδομης γενιάς και έχει δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις μέχρι και τα 12.200 μέτρα». Το συγκεκριμένο πλοίο στις 15 Ιούλη αναμένεται να αγκυροβολήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ παράλληλα, όπως λέγεται, οι δύο κυβερνήσεις «βολιδοσκοπούν» για συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της επερχόμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ, ώστε να αναθερμανθεί η διαδικασία «διαλόγου» μεταξύ των δυο μερών, σε μια σειρά από σχετικές «πλατφόρμες» που έχουν στηθεί – διερευνητικές επαφές, πολιτικές διαβουλεύσεις, ΜΟΕ – αλλά και στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...