ΕΕ: Όλα για την «ανάπτυξη αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με την Τουρκία»

Το περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό που άνοιξε πυρ κατά σκάφους της λιμενικής και ναυτικής αστυνομίας της Κύπρου κλήθηκε να σχολιάσει – εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) – η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Ναμπίλα Μασράλι. Επέλεξε να πει ότι «κάθε ενέργεια βίας από οποιουσδήποτε παράγοντες στη Μεσόγειο είναι λυπηρή». Δεν έχασε την ευκαιρία ωστόσο για να προσθέσει «η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με την Τουρκία». Στο φόντο αυτό της «επωφελούς σχέσης» κάλεσε την Τουρκία να εξομαλύνει «τη σχέση της με τη Δημοκρατία της Κύπρου».

Ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων το περιστατικό στον Κάτω Πύργο

Θυμίζουμε το περιστατικό που είναι ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων και είχε προηγηθεί την Παρασκευή τα ξημερώματα. Στα ανοιχτά της κατεχόμενης επαρχίας της Λευκωσίας και συγκεκριμένα της περιοχής Κάτω Πύργου, τουρκική ακταιωρός καταδίωξε και άνοιξε πυρ ενάντια σε σκάφος της κυπριακής Λιμενικής Αστυνομίας.

Το κυπριακό σκάφος εκτελούσε τυπική περιπολία όταν αντιλήφθηκε στην περιοχή μεγάλο σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής, που το προσέγγισε με επικίνδυνους ελιγμούς. Όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Κύπρου ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, η τουρκική ακταιωρός ακολούθησε το κυπριακό σκάφος και μετά προχώρησε στη ρίψη τεσσάρων προειδοποιητικών πυροβολισμών, ενώ αποχώρησε από το σημείο όταν το κυπριακό σκάφος έφτασε σε αλιευτικό καταφύγιο.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...