ΕΕ: Παζάρια και αντιθέσεις για «διαρκή και μακροπρόθεσμη» στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο

Το θέμα της μακροοικονομικής βοήθεια 50 δισ. ευρώ 2024-27 πρόκειται να συζητηθεί στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και στις Βρυξέλλες κυριαρχούν τα παζάρια και οι αντιθέσεις για την πολλαπλάσια και πιο γρήγορη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο πέντε Ευρωπαίων πρωθυπουργών στους Financial Times, στο οποίο καλούν τα κράτη μέλη της ΕΕ «να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να εγγυηθούμε την διατήρηση της υποστήριξής μας για όσο χρόνο χρειαστεί».

Το άρθρο υπογράφεται από τους Ολ. Σολτς (Γερμανία), Μ. Φρέντερικσεν (Δανία), Π. Φιάλα (Τσεχία), Κ. Κάλας (Εσθονία) και Μ. Ρούτε (Ολλανδία), με σαφής αν και έμμεσες αιχμές προς ισχυρά κράτη της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, που έχουν προσφέρει μικρότερη στρατιωτική στήριξη σε σύγκριση με το ΑΕΠ τους.

«Σήμερα, το επείγον είναι να στείλουμε πυρομαχικά και οπλικά συστήματα, κυρίως οβιδοβόλα, τανκς, drone και αντιαεροπορική άμυνα που τόσο έχει ανάγκη η Ουκρανία στο πεδίο. Τώρα», επισημαίνουν οι πέντε ηγέτες και καλούν «να διερευνηθούν όλες οι λύσεις: Προσφορά υπαρχόντων αποθεμάτων ή από κοινού αγορά πυρομαχικών μέσω των αμυντικών βιομηχανιών μας».

Καλούν «τους εταίρους της Ουκρανίας να επαναδεσμευθούν για μία διαρκή και μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, ως κοινή υποχρέωση της Ευρώπης». Αναφερόμενοι στην περσινή δέσμευση της ΕΕ για χορήγηση στην Ουκρανία 1 εκατ. οβίδων πυροβολικού πριν το τέλος του φετινού Μάρτη, παραδέχονται πως «δεν καλύψαμε αυτόν τον στόχο». Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη στείλει 300.000 οβίδες και το 2024 θα έχουν δυνατότητες παραγωγής 1,4 εκατ. οβίδων, διαβεβαιώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Αμυνα Τ. Μπρετόν. Ωστόσο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, μεγάλο μέρος της παραγωγής εξάγεται προς άλλες χώρες.

Ανέφερε ακόμα ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη στείλει στο Κίεβο βοήθεια ύψους 28 δισ. ευρώ και δεσμεύουν τουλάχιστον άλλα 21 δισ. για το 2024. Ως τον Μάρτη θα έχουν παραδώσει στην κυβέρνηση Ζελένσκι άλλα 200.000 βλήματα πυροβολικού, και ως το τέλος του χρόνου πάνω από 1 εκατομμύριο.

Είπε επίσης ότι οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να εκπαιδεύσουν άλλους 20.000 Ουκρανούς στρατιώτες, επιπλέον των 40.000 που έχουν ήδη εκπαιδευτεί.

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ, μετά από έκκληση της Γερμανίας, έχει ζητήσει από τα 27 κράτη μέλη λεπτομερή έκθεση για την στρατιωτική υποστήριξή τους προς την Ουκρανία μέσα στο 2024.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...