ΕΕ: Προενταξιακή «βοήθεια» 14,2 δισ. ευρώ σε Δυτ. Βαλκάνια και Τουρκία

Ευρωπαϊκή Ένωση Σημαίες
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Σε συμφωνία προενταξιακής «βοήθειας» ύψους 14,2 δισ. ευρώ για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία κατέληξαν το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρόσδεση των χωρών αυτών στο ευρωενωσιακό άρμα.

Το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο, που ονομάζεται ΙΡΑ 3 («Instrument for Pre-accession Assistance ΙΙΙ»), αφορά την περίοδο 2021-2027 και τις χώρες Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Τουρκία.

Προκειμένου να λάβουν κονδύλια από το πρόγραμμα, οι παραπάνω χώρες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα κριτήρια που θέτει η ΕΕ αναφορικά με τη «δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», ενώ προβλέπεται την αναστολή της βοήθειας «σε περίπτωση οπισθοδρόμησης των κυβερνήσεων των υπό ένταξη χωρών στους εν λόγω τομείς».

Το τελικό νομικά δεσμευτικό κείμενο, απόρροια της εν λόγω πολιτικής συμφωνίας, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Το αναθεωρημένο προενταξιακό μέσο αναμένεται να εγκριθεί και να γίνει νόμος στις αρχές του φθινοπώρου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη γενιά του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας τέθηκε σε εφαρμογή το 2007 και ο διάδοχός του ήταν το «IPA ΙΙ» το 2014.

Δείτε ακόμα...