ΕΕ: Πρόγραμμα SURE

ΕΕ - Σημαίες

Χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε μια κατ΄αρχήν αποτίμηση του προγράμματος SURE όπου κατά το 2020 1,5 με 2,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία, έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό χρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα SURE, καλύπτει το λεγόμενο μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των επιχειρήσεων στην ΕΕ σε συνδυασμό με την προώθηση της απορρύθμισης του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου εργασίας – της «ευέλικτης» εργασίας, όπως αυτό υλοποιείται και δια μέσου του προγράμματος «Συν-Εργασία» που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορά 25 έως 30 εκατομμύρια εργαζόμενους ή περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των απασχολουμένων στα 18 δικαιούχα κράτη – μέλη που έκαναν χρήση του προγράμματος SURE.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την χρηματοδότηση του Προγράμματος, προχωρά σε διαδοχικές εκδόσεις ομολόγων και σύναψη δανείων από τις διεθνείς χρηματαγορές, με τα οποία χρηματοδοτείται το πρόγραμμα SURE, ουσιαστικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα τμήματα του κεφαλαίου στην ΕΕ με τη μορφή κάλυψης του μισθολογικού και ασφαλιστικού «κόστους», με το γίνει γι΄αυτούς πιο φτηνή η εργατική δύναμη. Ουσιαστικά πρόκειται για δάνεια με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια, ενώ οι όροι με τους οποίους δανείζεται η Κομισιόν από τις χρηματαγορές «μετακυλίονται άμεσα στις χώρες της ΕΕ, που παίρνουν τα δάνεια αυτά για να χρηματοδοτήσουν δαπάνες τους για στήριξη της απασχόλησης». Σε κάθε περίπτωση, τα δάνεια αυτά εντάσσονται στα κρατικά χρέη, τα οποία πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Στους επόμενους μήνες η Κομισιόν, θα προχωρήσει σε εκδόσεις με κοινωνικά ομόλογα, κυρίως για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του «Ταμείου Ανάκαμψης», ύψους 750 δισ. Σε αυτό το επίπεδο, η αποπληρωμή των κεφαλαίων στις χρηματαγορές σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα καλυφθεί από τους μελλοντικούς μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ, με τη μορφή, μεταξύ άλλων, νέων ιδίων πόρων, αυξημένων εθνικών συνεισφορών – που πάλι θα πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης ως το 2058.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...