ΕΕ: Προς «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» στην αγορά ενέργειας

Για τις 9 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, ορίστηκε η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που είχε προαναγγείλει η τσεχική προεδρία, «για να συζητηθούν συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κατάστασης», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γ. Σικέλα.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί καθώς πληθαίνουν τα σημάδια και οι εκτιμήσεις για μια επικείμενη νέα οικονομική κρίση σε κομβικές χώρες της Ευρωζώνης και η όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας «απογειώνει» παραπέρα τις τιμές της ενέργειας. Εντείνονται έτσι προβληματισμοί, αντιθέσεις και αντίστοιχες διεργασίες σε κυβερνήσεις και αστικά επιτελεία για τη στήριξη των μονοπωλίων τους, καθώς και τη διασφάλιση της λεγόμενης «κοινωνικής συνοχής», σε συνθήκες παραπέρα μεγάλης αύξησης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

Κάνοντας λόγο για ανάγκη μιας «πανευρωπαϊκής λύσης» σε ένα «πραγματικά πανευρωπαϊκό πρόβλημα», ο Γ. Σικέλα ανέφερε ότι η έκτακτη σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις όπως την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ή άλλες παρεμβάσεις για να αποτραπούν «δυσλειτουργίες» στην αγορά.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας σε φόρουμ στη Σλοβενία ανέφερε ότι η Επιτροπή ετοιμάζει «μια επείγουσα παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνοντας ότι «οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκθέτουν τώρα τους περιορισμούς του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτός αναπτύχθηκε για διαφορετικές συνθήκες». Πηγές ανέφεραν ότι είναι πιθανόν η Κομισιόν να παρουσιάσει ένα σχετικό σχέδιο εντός της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» του ευρωενωσιακού πλαισίου στοχεύουν στην προσαρμογή του στις σημερινές ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και δεν αλλάζουν ούτε στο ελάχιστο τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρ. Λίντνερ, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι απαιτείται ταχεία δράση, διαφορετικά «ο πληθωρισμός θα οδηγείται όλο και περισσότερο από μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας», προσθέτοντας ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναθεωρηθεί έτσι ώστε οι τιμές να μην είναι πλέον συνδεδεμένες με το ολοένα και ακριβότερο φυσικό αέριο, δημιουργώντας κέρδη δισ. ευρώ για τους διαχειριστές αιολικών, ηλιακών και ανθρακικών εγκαταστάσεων, «σε βάρος των καταναλωτών», όπως ανέφερε.

Πέρα από τις υπαρκτές αντιθέσεις μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου, η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού δεν αντικατοπτρίζει κανέναν «πόνο» για τη λαϊκή κατανάλωση, αλλά της «ανησυχίες» του Βερολίνου για τα συνολικότερα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλίων, με φόντο προειδοποιήσεις όπως αυτή του S. Dullien, διευθυντή του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών IMK, ο οποίος ανέφερε ότι «η Γερμανία αντιμετωπίζει ένα γιγαντιαίο μακροοικονομικό σοκ», υπολογίζοντας το πρόσθετο ενεργειακό κόστος για το 2023 στα 200 δισ. ευρώ ή περίπου 5% του ΑΕΠ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...