ΕΕ: Προσφεύγει στα δικαστήρια κατά της AstraZeneca για τις καθυστερήσεις παράδοσης εμβολίων

Φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φώτο Αρχείου / Φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο / Πηγή: AstraZeneca

Με προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα δικαστήρια κατά της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca συνεχίζεται ο πόλεμος των εμβολίων και η προσπάθεια της ΕΕ να διασφαλίσει την θέση της στα παζάρια με τα μονοπώλια του φαρμάκου και τα συνολικότερα γεωπολιτικά συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών κρατών και συμμαχιών.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε την προσφυγή κατά της AstraZeneca, επειδή δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

Βάσει του συμβολαίου, η εταιρεία έχει δεσμευθεί να καταβάλει «τις καλύτερες εύλογες προσπάθειές της» για να παραδώσει 180 εκατ. δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το δεύτερο φετινό τρίμηνο, από ένα σύνολο 300 εκατ. δόσεων για την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο.

Όμως η εταιρεία ανέφερε σε δήλωσή της στις 12 Μάρτη πως έχει στόχο να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας. Μια εβδομάδα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νομική επιστολή στην εταιρεία, ως το πρώτο βήμα μιας επίσημης διαδικασίας για την επίλυση διενέξεων.

«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίζεται και από τις 27 χώρες-μέλη.

«Μερικοί όροι του συμβολαίου δεν έγιναν σεβαστοί και η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να προτείνει μια αξιόπιστη στρατηγική για την εξασφάλιση της έγκαιρης παράδοσης των δόσεων», είπε ο εκπρόσωπος εξηγώντας τι προκάλεσε την κίνηση της Κομισιόν. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει ταχεία παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων που δικαιούνται οι ευρωπαίοι πολίτες και για τις οποίες δόθηκε υπόσχεση στη βάση του συμβολαίου», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η φαρμακοβιομηχανία δήλωσε πως «έχει τηρήσει πλήρως τη συμφωνία προαγοράς με την ΕΕ» και ότι « οποιαδήποτε δικαστική αγωγή είναι χωρίς ουσία», συμπληρώνοντας ότι «θα υπερασπισθεί σθεναρά τον εαυτό της στο δικαστήριο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...