ΕΕ: Προτάσεις της Κομισιόν για τις τιμές ενέργειας αλλά χωρίς πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία
Φώτο Αρχείου / Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, με δεδομένες τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών για ορισμένες από αυτές. Προβλέπουν πλαφόν και έκτακτες εισφορές σε ορισμένα μονοπώλια του κλάδου της Ενέργειας, που με τον ένα ή άλλο τρόπο θα τους επιστραφούν και με τον τελικό «λογαριασμό» να πηγαίνει στους λαούς που θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στα υψηλά τιμολόγια ή την ενεργειακή φτώχεια.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος με πυρηνική ενέργεια και ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική ενέργεια), οι οποίοι έχουν αποκομίσει υπερκέρδη εξαιτίας του περιβόητου χρηματιστηρίου Ενέργειας, καθώς πωλούν το ρεύμα σε τιμή πολύ υψηλότερη του κόστους παραγωγής. Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, η Κομισιόν προτείνει τον καθορισμό του πλαφόν των 180 ευρώ/μεγαβατώρα. Ωστόσο τα έσοδα της ΕΕ, τα οποία η Κομισιόν υπολογίζει σε 140 δισ. ευρώ θα διατεθούν και πάλι στο μεγάλο κεφάλαιο, είτε για τη ρευστότητα των άλλων επιχειρήσεων Ενέργειας, είτε για την επιδότηση της τιμής μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ενώ ένα μικρό μέρος θα διατεθεί για τη στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών. Ο άνθρακας και το μεθάνιο έχουν αποκλεισθεί από τον μηχανισμό αυτόν.

Το πακέτο αυτό διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το ενεργειακό μείγμα που χρησιμοποιείται σε κάθε χώρα και είναι ποικίλο.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν «προσωρινή συμβολή αλληλεγγύης» από τους παραγωγούς και διανομείς φυσικού αερίου, άνθρακα και πετρελαίου, που εξασφαλίζουν γιγάντια κέρδη χάρη στην εκτόξευση των τιμών.

Από την άλλη, η Κομισιόν προτείνει στα κράτη έναν δεσμευτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος «κατά τουλάχιστον 5% στις καθορισμένες ώρες αιχμής κατά τη διάρκεια των οποίων το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι ακριβότερο. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, αυτό θα επέτρεπε τη μείωση κατά 3,8% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Η Κομισιόν καλεί επίσης τους 27 να μειώσουν τη μηνιαία κατανάλωση κατά 10%, στόχος που θεωρείται ενδεικτικός.

Οι υπουργοί Ενέργειας των «27» ζήτησαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες τη μελέτη της πιθανότητας επιβολής πλαφόν στο σύνολο των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ, όποια και αν είναι η προέλευσή του, περιλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο η Ευρώπη πληρώνει σε τιμή πολύ υψηλότερη σε σχέση με την Ασία.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τοποθετηθούν επί των προτάσεων αυτών κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου στις 30 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...